slideshow04

Vesti

Potpisan ugovor o finansiranju unapređenja energetske efikasnosti Doma kulture

Predsednik opštine Priboj, Lazar Rvović, potpisao je danas u Beogradu u Ministarstvu rudarstva i energetike, Ugovor o finansiranju projekta unapređenja energetske efikasnosti "Investiciono održavanje objekta Doma kulture "Pivo Karamatijević".

Radi se o projektu sa kojim je lokalna samouprava konkurisala na Javnom pozivu za dodelu sredstava iz Budžetskog fonda za unapređenje energetske efikasnosti Ministarstva rudarstva i energetike Vlade Srbije.

dom kulture krov pre rekonstrukcije

Odobreni projekt podrazumeva postavljanje nove fasade na zgradi Doma kulture ukupne površine od 1195 kvadrata i zamenu kompletne stolarije. Projektom je takođe predviđena i ugradnja pumpi sa frekfentnom regulacijom u kotlarnici na pelet, koja, pored drugih javnih objekata, greje i Dom kulture. Ove pumpe takođe imaju za cilj povećanje energetske efikasnosti, kako zgrade Doma kulture, tako i ostalih objekata koji se zagrevaju novom kotlarnicom na biomasu, u ovom delu grada. Na taj način smanjiće se potrošnja toplotne energije, time i potrošnja energenata, a krajnji efekat je smanjenje troškova ovog budžetskog korisnika.

Projekat je vredan nepunih 15 miliona dinara, od čega Ministarstvo rudarstva i energetike finasira 70 odsto sredstava, a opština Priboj preostalih 30 odsto.

Pored povećanja enegetske efikansnosti nije zanemarljiv ni dekorativni efekat, jer će na taj način zgrada Doma kulture, kao jedna od najstarijih zgrada u Starom Priboju, dobiti sasvim novi izgled i sjaj, a uklopiće se i u novi ambijent koji se stvara rekonstrukcijom bivšeg hotela na Brijegu, kao i započetim projektom uređenja fasada na pet zgrada u glavnoj ulici ovog dela grada, što je pored vizuelnog efekta, još jedan korak ka energetskoj efikasnosti zgrada u Priboju.