slideshow04

Vesti

Zavičajni muzej Priboj: Onlajn katalog izložbe "Tragom jarmovačkih rudara"

Zavičajni muzej Priboj, ovim putem objavljuje onlajn katalog izložbe "Tragom jarmovačkih rudara", čiju je izložbu i štampanje pomoglo Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Humke, kolektivne grobnice metalnodopskih i ranosrednjevekovnih zajednica najčešći su spomenici kulture, arheološka nalazišta u pribojskom kraju. One su nezaobilazan izvor za izučavanje života ljudi na ovim prostorima tokom skoro tri milenijuma. Dosadašnja istraživanja praistorijskih humki u pribojskom kraju jedan su od pokretača osnivanja Zavičajnog muzeja u Priboju. Ovaj katalog je i nastao povodom dvadsetogodišnjice postojanja i rada muzeja.

Uvodni deo kataloga posvećen je opštim podacima i istorijatu istraživanja humki u pribojskom kraju. U drugom delu smo kataloški obradili nalaze iz sedam grobova, sa dve humke u Kaluđerskom Polju. U izložbu i katalog uvršćeno je i nekoliko eneolitskih nalaza iz naselja prvih jarmovačkih rudara u sloju ispod istraženih humki i nekolko rudarskih alatki iz okna sa lokaliteta Curak. Zbog ograničenosti izložbenog prostora i nedovršene konzervacije, Muzej nije u mogućnosti da prezentuje ukupne rezultate istraživanja arheometalurškog centra Jarmovac. Nadamo se da će to biti učinjeno u sklopu buduće stalne muzejske postavke.

Katalog možete pogledati ovde.

jarmovacki rudnik