slideshow04

Vesti

Nacrt Strategije razvoja socijalne zaštite opštine Priboj 2021-2025 - Javni uvid

Na osnovu potpisanog Memoranduma o razumevanju između opštine Priboj i GIZ-a 22.05.2019. godine, opština Priboj je pristupila projektu „Usluge socijalne zaštite za osetljive grupe“, koji sprovodi GIZ u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Težište će biti na unapređenju usluga socijalne zaštite koje odgovaraju na potrebe osetljivih grupa (odnosno osoba sa invaliditetom, dece, starih, žena, žrtava nasilja, Roma, migranata i drugih).

Obaveze koje proističu iz potpisanog Memoranduma se odnose na dostavljanje relevantnih podataka i učešće saradnika/ca u proceni aktuelnog stanja u oblasti socijalne zaštite u opštini Priboj i obezbeđivanje nesmetanog rada ekspertskog tima angažovanog od strane GIZ-a.

Takođe, projektom je predviđeno i usvajanje nove Strategije razvoja socijalne zaštite opštine Priboj za period 2021-2025. U cilju izrade Strategije razvoja sistema socijalne zaštite opštine Priboj, formirana je Radna grupa koju su činili predstavnici/ce lokalne samouprave kao nosioca procesa i predstavnici/ce lokalnih institucija i organizacija koji se bave podrškom licima iz socijalno osetljivih kategorija. Uloga Radne grupe bila je da omogući realizaciju svih faza procesa strateškog planiranja - prikupljanje i analizu podataka relevantnih za proces planiranja u oblasti socijalne zaštite, definisanje ciljeva i aktivnosti Strategije zasnovane na rezultatima analize podataka, sprovođenje javne rasprave, izradu finalnog dokumenta Strategije i usvajanje Strategije.

Strategija razvoja socijalne zaštite opštine Priboj za period od 2021-2025 donosi se u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi („Sl. glasnik RS", br. 129/2007, 83/2014 - dr.zakon, 101/2016 - dr. zakon i 47/2018) i članom 20. koji definiše da opština preko svojih organa, u skladu sa Ustavom i zakonom: donosi svoj statut, budžet i završni račun,prostorni i urbanistički plan i program razvoja opštine.

Strategije razvoja socijalne zaštite opštine Priboj je planski dokument kojim učesnici u planskom sistemu, u skladu sa svojim nadležnostima, utvrđuju ili razrađuju već utvrđene javne politike, a u skladu sa Zakonom o planskom sistemu ("Sl. glasnik RS", br. 30/2018)i članovima 14 i 26.

Zakon o socijalnoj zaštiti čl. 20 („Sl. glasnik RS“ 24/2011) definiše ulogu jedinica lokalne samouprave u izradi programa unapređenja socijalne zaštite koji obuhvata merei aktivnosti za podsticaj i razvoj postojećih i novih usluga socijalne zaštite, a koji se finansiraju iz budžeta jedinice lokalne samouprave.

Nacrt Strategije razvoja socijalne zaštite opštine Priboj 2021-2025 možete pogledati ovde.