slideshow04

Vesti

Radi se strategija za rodnu ravnopravnost

Rodna ravnopravnost u Priboju je na zadovoljavajućem nivou, ali njeno još veće unapređenje biće definisano kroz Strategiju rodne ravnopravnosti, čija je izrada u toku – konstatovano je na sastanku Tima za izradu lokalnog akcionog plana za rodnu ravnopravnost opštine Priboj, održanog 26.februara 2021.godine.

Aktivnosti na umanjivanju brojnih razlika među polovima, od korišćenja odnosno ugrožavanja svakodnevnih prava i smanjenja nasilja nad ženama, preko pristupa mestima odlučivanja, do uspostavljanja rodnog balansa u sferi javnog i privatnog života, zahtevaju delovanje svih aktivnih društvenih činilaca u jednoj lokalnoj zajednici, kako bi se ovo pitanje institucionalno unapredilo ali i podigla svest o potrebi unapređenja rodne ravnopravnosti.

Svoj doprinos na izradi Lokalnog akcionog plana za rodnu ravnopravnost u opštini Priboj, putem video linka dala je i Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Republike Srbije.

U izradi Strategije rodne ravnopravnosti, pored članova Tima, koji dolaze iz gotovo svih sfera života i rada, dobrodošle su i sugestije samih građana.

Strategija rodne ravnopravnosti u opštini Priboj donosi se za period od tri naredne godine, a kompletna procedura izrade i njenog usvajanja, trebalo bi da bude završena u prvoj polovini ove godine.