slideshow04

Vesti

Promovisan zbornik poezije "Između Lima i neba"

Ljubitelje pisane reči u gradu na Limu, početkom jula, zapljusnuli su nadahnuti limski pesnički valovi, kroz Zbornik poezije "Između Lima i i neba", iz koga naviru pesničke note 36 pribojskih poeta, svih generacija, od onih koji tek stasavaju, koji još nisu punoletni, do onih koji više nisu među živima, ali žive kroz svoje stihove.

Zbornik je priredio aktivni pribojski pesnik Željko Novaković, a knjiga je ugledala svetlost dana zahvaljujući Opštini Priboj i udruženju Pribojaca u Beogradu.

Na prvom predstavljanju javnosti, u ponedeljak, 5.jula, u Priboju, o ovom štivu od značaja za kulturu ovog grada, govorio je prof.dr Miomir Milinković, koji je i sam plodni književni stvaralac Priboja i Srbije.

"To je integrisano pesničko štivo svih generacija pribojskih pesnika, inspirisano rekom Lim i rodnim gradom, njegovim prirodnim lepotama i istorijskim spomenicima. Ovaj zbornik će biti dragoceno svedočanstvo za kulturu Priboja i generacije koje dolaze, jer je poezija slika života jedne sredine i ljudi u njoj.", rekao je Milinković.

Scenom pribojskog Doma kulture ređali su stihovi i pesnički talasi, od jednog Ruždije Krupe, Svetlane Ratković, Zehba Pekušića, Milutina Romandića, Rasima Ćelahmetovića, Radmile Trišović, Ismeta Čivgina, Dragojla Drčelića, Milana Pantovića, do mladih limskih poetskih bisera Valentine Vuković, Milana Đurovića, Anese Rustemović. Neki od njih, kazivanjem stihova, upotpunili su književno veče.

Željko Novaković, priređivač ovog Zbornika imao je posebnu inspiraciju, da napravi jedno ovakvo, objedinjeno delo, iako je pre nepunu deceniju, otišao iz rodnog grada.

"Nostalgija, jer čovek tek shvati lepote svoga grada, tek kad ode iz njega. Cilj je bila afirmacija mladih pribojskih pesnika, ali i da se neke dokazane poete grada na Limu, sačuvaju od zaborava.", rekao je Novaković.

Limske pesničke talase na promociji Zbornika poezije "Između Lima i neba", u pribojskom Domu kulture, upotpunila je i muzička pratnja Dražena Simića.