slideshow04

Vesti

Potpisan ugovor za uređenje zemljišta na ušću Uvca u Lim

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i predsednik opštine Priboj Lazar Rvović, potpisali su 7.jula ugovor o uređenju zemljišta na ušću reke Uvac u reku Lim, koje će ovo Ministarstvo finansirati sa 10 miliona dinara. Radi se o zemljištu površine jednog hektra, koje je trenutno neuređeno i zatrpano komunalnim otpadom, koje su, prilikom povećanih vodostaja, donele vode ove dve reke.

"Ovo nije prvi projekat koje Ministarstvo finansira u opštini Priboj, sa kojom imamo veoma dobru saradnju, jer su u ovoj lokalnoj samoupravi svesni značaja očuvanja čiste i zdrave životne sredine. Cilj nam je da se na mestu devastiranog prostora, naprave eko parkovi ili druge zelene oaze, koje će građani moći da koriste.", istakla je ministarka zaštite životne sredine, Irena Vujović.

Dobijena sredstva od Ministarstva biće iskorišćena za čišćenje ovog prostora od smeća, kultivisanje zemljišta, odnosno ravnanje uvala i vrtača i podizanje zemljanog zaštitnog nasipa, koji će onemogućiti dalje plavljenje ovog prostora, a time i donošenje novog otpada. Biće postavljen i deo mobilijara sa klupama za predah i odmor, a pored obale biće zasađene sadnice topole i vrbe, kako bi se ojačao zaštitni pojas.

Rok za realizaciju ovog projekta je kraj novembra ove godine.

Da bi se prostor na ušću reke Uvac u reku Lim, potpuno kultivisao, na zadovoljstvo šetača, ribolovaca i ostalih ljubitelja prirode, i uredio kao odmorište ili izletište, opština Priboj je uradila projekat vredan oko 25 miliona dinara, pa se očekuje da druga faza ovog projekta bude realizovana u narednim godinama.

Foto: PP Media