slideshow04

Vesti

Knjiga "Tragom sećanja" Radovana Jovanovića, nekadašnjeg direktora škole u Strmcu

U subotu 17.jula, u pribojskoj MZ Strmac, kod Škole, obaviće se promocija knjige “Tragom sećanja”, autora Radovana Rala Jovanovića, nekadašnjeg direktora OŠ “25.maj” u Strmcu, koja je 1974.godine proglašena najlepšom seoskom školom u Republici Srbiji a Radovan dobio prestižno priznanje "Najdraži učitelj".

Radovan i njegova supruga Ljiljana na planinu Javorje, gde je i najviši vrh Priboja - kota Ober sa 1486 metara, došli su iz ravničarske Šumadije, gde su imali sve uslove za život, a ovde ih je dočekala petroleja, bespuće i pešačenje, nije bilo autobusa, već samo čuveni “ćira” do susednog Rudog, nije bilo telefona, televizora, ambulante i lekara, stanova za učitelje, a škola je bila smeštena u Zadružnom domu.

"Ipak, oni su zavoleli ovaj narod i surovu planinu Javorje. I tu ostali, gotovo ceo radni vek. Inicijativom ali i fizičkim radom Radovana i njegovih kolega, ali i seoskih aktivista, vaskrsla su mnoga sela rasuta po Javorju, a njihov Strmac izrastao je u kulturni i obrazovni centar ovog kraja. ", napisao je u predgovoru knjige Đoko Ostojić.

U Strmac su Radovan i njegova Ljilja, sa sinom u naručju, stigli 1968.godine, a već početkom sedamdesetih godina nikla je nova i moderna škola, pa stanovi za nastavno osoblje, đačka kuhinja, telefonska veza sa svetom.

Uporedo se radilo i u selima, kroz koja su probijeni kolski putevi, dovedeni struja i voda, a masa devojka i mladića stručno osposobljena za mnoga zanimanja u gradu.

U snežnim smetovima Javorja, bračni par iz Šumadije ovde je odgajao i svoja dva sina, koji sada, kao odrasli i uspešni ljudi, žive u Šumadiji, ipak za svoj zavičaj broje samo Strmac, na Javorju.

O tom vremenu rada i izgaranja, na planini Javorje, srdačnosti i dobroti ovih gorštaka, jednom nestvarnom vremenu i prostoru, Radovan priča svom unuku Stefanu, kao najsigurnijem načinu da se sačuva o zaborava, a ta kazivanja pretočna su u knjigu “Tragom sećanja”, koju bi da najpre promoviše, baš tu, na licu mesta, kod svoje škole u Strmcu.

U subotu, 17.jula u 14 sati, pozvani su svi poznanici iz ovog kraja, kolege, prijatelji i saradnici, đaci, pogotovu učenici prve generacije novoizgrađene, a kasnije najlepše škole u Srbiji, na promociju ove knjige, druženje i evociranje uspomena.