slideshow04

Vesti

U toku radovi na toplovodu i podstanicama

Radovi na izgradnji gradske toplane na biomasu u Priboju odvijaju se planiranom dinamikom. Građevinski radovi su pri kraju, a sada su u prvom planu mašinski radovi i povezivanje kotlova i instalacija.

Podsetimo, u pitanju je prva gradska toplana na bimasu u Srbiji, a njenim puštanjem u rad, Priboj će u potpunosti fosilna goriva zameniti biomasom. Toplna je ukupne instalisane snage 23 MW,odnosno 8 MW na drvnu sečku i dva rezervna kotla od ukupno 15 MW na tečne energente.

U sredu 14. jula održana je redovna mesečna video konferencija predstavnika investitora, ministarstva energetike, konsultanata nemačke KFW banke, lokalne samouprave, predstavnika izvođača, na kojoj su sumirane tekuće aktivnosti i u globalu sve se odvija po planu.

"Na samoj toplani sve se odvija prema planu i svi su zadovoljni i kvalitetom radova i poštovanjem ugovorene dinamike” - kaže Zoran Raatković direktor JP “Toplana” Priboj i dodaje da će biti postavljeno 3700 metara novog cevovoda, od toga sam magistrlani vod, koji ide od nove toplane glavnom ulicom u Novom Priboju, pa sve do kraja gradskog dela odnosno objekta vrtića “Vodovod” je dužine 1400 metara,odnosno u oba smera 2800 metara novog cevovoda. Radovi su u toku od 12. jula, i uspešno se realizuju uprkos tropskim temperaturama, usporenom saobraćaju i brojnim podzemnim instalacijama” - zaključuje Ratković.

Na novim toplovodu ukupno će biti i 40 podstanica, odnosno 30 dosadašnjih će biti rekonstruisano, a biće postavljeno i 10 novih podstanica, u isto toliko objekata odnosno zgrada, koje će od jeseni biti priključene na daljinski sistem grejanja.

Vrednost radova na toplovodu je 1.520.000 evra, a na podstanicama 754.000 evra, dok ukupna investicija na toplani iznosi 7,6 miliona evra.

Nakon probnog rada, od starta nove grejne sezone 15.oktobra,gradska toplana na biomasu u Priboju, JP “Toplana” Priboj biće predata 20. januara 2022. godine.