slideshow04

Vesti

Ženska parlamentarna mreža u Priboju

Ženska parlamentarna mreža Narodne skupštine Republike Srbije u Priboju je 22.oktobra održala sastanak sa predstavnicima lokalnih samouprava Zlatiborskog okruga na temu sprovođenja, ovog leta usvojenog, Zakona o rodnoj ravnopravnosti.

Sastanak u Priboju je prvi u okviru planiranih poseta upravnim okruzima u Srbiji, koji se realizuju u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Misijom OEBS-a u Srbiji i Fondacijom BFPE za odgovorno društvo.

Cilj sastanka je upoznavanje narodnih poslanica sa kapacitetima, uslovima i preprekama za sprovođenje Zakona o rodnoj ravnopravnosti, sa kojima se suočavaju lokalne samouprave, lokalni mehanizmi za rodnu ravnopravnost, kao i organizacije civilnog društva, koje funkcionišu na lokalnom nivou.

Ženska parlamentarna mreža Narodne skupštine Republike Srbije, postoji od 2013. godine, okuplja narodne poslanice iz svih stranka, pozicije i opozicije i bez obzira na političke razlike, kroz kulturu dijaloga, daju doprinos realizaciji zajedničkih ciljeva.

Iako je Zakon o rodnoj ravnopravnosti na snazi od 1. juna, Srbija je i pre njegovog donošenja, išla u korak sa ovim tendencijama, pa smo po zastupljenosti žena na javnim funkcijama u samom vrhu u Evropi, ali i svetu.

"Srbija je među 10 zemalja u svetu po broju žena u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, a među pet zemalja koja je Zakonom o budžetu, uvela rodno odgovorno budžetiranje.", rekla je narodna poslanica iz Priboja, Milanka Jevtović Vukojičić, inače jedna od koordinatorki ŽPM i dodala da je Srbija jedina zemlja van EU koja ima indeks rodne ravnopravnosti, u kojoj se na osnovu šest parametara prati položaj žena u jednom društvu.

Implementacija Zakona o rodnoj ravnopravnosti na lokalu predviđa i formiranje Komisije i Saveta, ali i zaposlenje lica kome će posao biti oblast ravnopravnosti polova, a to podrazumeva i neka podzakonska dokumenta, čije se donošenje tek očekuje.

Po rečima predstavnika domaćina, predsednika SO Priboj Borisa Mrdovića, Priboj je imao čast da prvi ugosti narodne poslanice u okviru ŽPM NSRS, a to poverenje je dostignuto konkretnim aktivnostima kroz institucije sistema.

"Kao lokalna samouprava, Priboj je primer dobre prakse, jer imamo značajan broj žena na javnim funkcijama u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti. Lokalna samouprava dosta toga je uradila na stvaranju preduslova na ekonomskom osnaživanju i emancipaciji žena, što itekako utiče, generalno, i na rodnu ravnopravnost u našem gradu, kako u javnom, tako i u društvenom životu.", rekao je Boris Mrdović, predsednik Skupštine opštine Priboj.

Značajan doprinos, kao moderatori određenih tema na ovom skupu dale su i narodne poslanice iz Priboja Milanka Jevtović Vukojičić i Dijana Radović, ali i predstavnici lokalne samouprave i civilnog sektora - Edina Redžović, savetnica predsednika Opštine, Slaviša Janjušević, rukovodilac Odeljenja za društvene delatnosti, finansije i budžet, Sanja Manović, predsednica opštinskog Odbora za ravnopravnost polova, kao i Malina Stanojević, predsednica udruženja žena "Sačuvajmo selo".