slideshow04

Vesti

Projekti prekogranične saradnje

U Priboju je 21.marta, u organizaciji Ministarstva za evropske integracije Republike Srbije i Kancelarije za evropske integracije Vlade Crne Gore, održana Konferencija povodom otvaranja Trećeg poziva za podnošenje predloga projekata za Program prekogranične saradnje Srbija-Crna Gora.

Program prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora jedan je od osam programa prekogranične i transnacionalne saradnje, koji se u našoj zemlji sprovode sa susednim zemljama, a koordinira ih Ministarstvo za evropske integracije.

Do sada su kroz ovaj Program realizovana 2 projekta sa preko 10 miliona evra, u 14 opština Crne Gore i 10 opština Srbije, među kojima je i opština Priboj, koja ima značajna iskustva u realizaciji ovih projekata.

"Opština Priboj je uspešno realizovala prekogranični projekat "Revitalizacija divljih deponija" sa opštinom Bijelo Polje, a u toku je realizacija dva projekta. Prvi "Čudni su putevi vere od Lima do Zete", koji realizuju TO Priboja i Eparhija budimljansko-nikšićka, i drugi, "Biciklistička ruta KULT", koji realizuju Ministarstvo prosvete, nauke, kulture i sporta Crne Gore sa nevladinom organizacijom "Diskaver Srbija" iz Priboja.", rekao je Lazar Rvović, predsednik opštine Priboj.

Treći poziv za prekograničnu saradnju sa Crnom Gorom otvoren je 3. marta ove godine, a rok za podnošenje projekata 1. jun 2022, u vrednosti od 3,4 miliona evra.

"Minimalni iznos po donaciji je 120 hiljada evra, dok je maksimalan iznos 350 hiljada evra, a učešće korisnika je 15 odsto iz sopstvenih ili drugih izvora.", rekao je Mihajilo Dašić, pomoćnik ministra za evropske integracije Vlade Srbije.

Na konferenciji za otvaranje Trećeg poziva prekogranične saradnje, onlajn su govorili i pomoćnik ministra finansija Vlade Srbije, Marko Jovanović, i Bojan Vujović, zamenik Nacionalnog IPA koordinatora Crne Gore, dok je o detaljima Programa govorio Živko Kolašinac, šef zajedničkog sekretarijata prekogranične saradnje Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Rok za podnošenje projekata je 1. jun ove godine.