slideshow04

Vesti

Završena 14. Međunarodna likovna kolonija "Jagart"

Izložbom nastalih radova i dodelom učesničkih diploma, u Priboju je 13.avgusta, završena 14. Međunarodna dečja likovna kolonija "Jagart", u organizaciji Zavičajnog muzeja, i uz adekvatnu podršku lokalne samouprave.

Učešća je uzelo tridesetak devojčica i dečaka osnovno školskog uzrasta iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, od Beograda, Sarajeva, Podgorice, do Novog Sada, Goražda, Prijepolja i grada domaćina. Jedna učesnica bila je čak iz Beča, naše gore list, koja letnje ferije provodi u zavičaju svojih roditelja.

Kolonija već deceniju i po okuplja talentovanu decu, koja žele da usavrše svoj likovni izraz i tokom pet dana, kroz druženje i zabavu, nauče nove tehnike i upotpune svoje umetničke veštine.

Likovne teme i tehnike su svake godine različite, a ove godine to je bila moda. Dugogodišnji mentor dečje likovne kolonije "Jagart" je akademski slikar Aleksandar Todorović, koji je imao samo reči hvale za sve učesnike, ali i njihove roditelje.

I na ovogodišnjoj koloniji bilo je dece koja su višegodišnji učesnici, dok većina prvi put stiče iskustva ove svojevrsne edukativne radionice. Svi su prezadovljni, i naučenim, ali i druženjem i sticanjem novih prijateljstava.

Zadovoljni dosadašnjim radom Kolonije, u Zavičajnom muzeju imaju i nove ideje.

"Umetnički napredak dece iz godine u godinu je evidentan, pogotovo starijih učesnika, pa već razmišljamo da organizujemo sličnu koloniju i da u potpunosti iskažu svoj talent i potvrde svoj likovni izraz.", rekla je Dušica Raković, direktorka Zavičajnog muzeja Priboj.

U pribojskom muzeju formirana je zbirka radova sa svih dosadašnjih kolonija “Jagart”, a u planu je i retrospektivna izložba, koja će biti postavljena, na jesen, za vreme tradicionalne Dečje nedelje.