slideshow04

Vesti

Učesnici 49. saziva Mileševske kolonije posetili Priboj

Učesnici jedne od tri najstarije umetničke kolonije u našoj zemlji, Mileševske kolonije, koju organizuje Dom kulture Prijepolje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja RS, po tradiciji, posetili su i opštinu Priboj.

Već dokazani umetnici, ne samo iz naše zemlje, različitih profila, od slikara do vajara, među kojima su i dva dekana Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, 20.avgusta, posetili su manastir Sv.Nikola u Pribojskoj Banji, bili su u prilici da razgledaju i jednu od najznačajnijih riznica SPC, a u pribojskom Zavičajnom muzeju obišli su stalne postavke i posetili porodičnu kuću hidrologa svetskog glasa, prof.dr Vujice Jevđevića, koju je zaveštao svom rodnom gradu.

Mileševska kolonija je koncipirana tako, da umetnici tokom svog sedmodnevnog boravka u manastiru Mileševi, Prijepolju i ovom kraju, ne stvaraju svoje radove na licu mesta, već obilaze prirodne lepote i kulturno - istorijske znamenitosti ovog kraja i crpe inspiracije za umetnička dela koja će u grad Belog anđela doneti naredne godine.

"Utisci su nam predivni. Priboj je prelep i lepo ušuškan grad između brda u Limskoj dolini. Ne zna se ili su ljubazniji ljudi, ili je lepša priroda, ili su značajnije kulturno - istorijske znamenitosti. Sve će nam ovo biti inspiracija za naša umetnička dela.", rekli su gotovo u glas, učesnici ove kolonije.

Zahvalnost domaćinima za tradicionalno gostoprimstvo, izrazili su i organizatori kolonije:
"Mileševska kolonija ima pre svega umetničku dimenziju, ali i onu drugu, promotivnu funkciju, da na najbolji mogući način predstavi i populariše, ne samo Prijepolje, već i kompletan ovaj kraj.", ističe Mirko Mališić, urednik likovnih programa u prijepoljskom Domu kulture.

Mileševska umetnička kolonija naredne godine obeležava i redak jubilej - 50 godina postojanja, a za respekt su i stvorena umetnika dela.

"Zahvaljujući velikim entuzijastima, Mileševka kolonija istrajava i traje, evo gotovo pola veka. Za to vreme imamo izuzetan legat umetničkih dela, koja će, bar delom, biti prikazana na izložbi naredne godine, na obeležavanju značajnog jubileja.", rekao je umetnički direktor kolonije, akademski vajar Goran Čpajak.

Radovi ovogodišnjeg saziva Mileševske kolonije biće predstavljeni na izložbi, koja će biti upriličena u prijepoljskom Domu kulture, na početku rada, 50.saziva ove kolonije, polovinom avgusta 2023. godine.