slideshow04

Potpisan Sporazum o saradnji u sprovođenju zaštite žrtava nasilja u porodici i žena u partnerskim odnosima na području opštine Priboj

Na osnovu člana 58. Zakona o socijalnoj zaštiti (Sl.glasnik RS 24/2011), i poglavlja IX Posebnog protokola o postupanju centara za socijalni rad – organa starateljstva u slučajevima nasilja u porodici i ženama u partnerskim odnosima, polazeći od nadležnosti pojedinih državnih organa, institucija i organa lokalne samouprave-učesnika sporazuma, u sprovođenju zaštite žrtava nasilja u porodici i u partnerskim odnosima dana 05.05.2014. godine zaključen je Sporazum o saradnji u sprovođenju zaštite žrtava nasilja u porodici i žena u partnerskim odnosima na području opštine Priboj.

Sporazum je potpisan između Opštine Priboj, Centra za socijalni rad Priboj, Policijske uprave Prijepolje - Policijske stanice Priboj, Doma zdravlja Priboj, Opšte bolnice Priboj, Aktiva direktora osnovnih i srednjih škola opštine Priboj, Predškolske ustanove "Neven" Priboj, Osnovnog suda u Priboju, Prekršajnog suda u Prijepolju - odeljenje u Priboju, Osnovnog javnog tužilaštva Prijepolje, Crvenog krsta Priboj i NVO "Ženska inicijativa Priboj".

Predmet ovog Sporazuma je uspostavljanje modela saradnje ustanova i drugih organizacija na lokalnom nivou, radi efikasnog ostvarivanja i sprovođenja zaštite žrtava nasilja u porodici i u partnerskim odnosima, prema kojima je izvršeno nasilje u porodici. U sprovođenju Sporazuma, učesnici istog rukovode se Opštim protokolom o postupanju i saradnji ustanova, organa i organizacija u situacijama nasilja nad ženama u porodici i u partnerskim odnosima, posebnim protokolima i propisanim nadležnostima.

Ciljevi Sporazuma su:

  1. Otkrivanje slučajeva nasilja u porodici i partnerskim odnosima, pokretanje postupka za izricanje mera zaštite od nasilja u porodici i sankcionisanje učinioca nasilja;
  2. Zaustavljanje nasilja i očuvanje bezbednosti žrtve nasilja uz dužno poštovanje ljudskih prava;
  3. Hitnost u postupanju u skladu sa stepenom ugroženosti žrtve nasilja;
  4. Uvažavanje i očuvanje dostojanstva i privatnosti žrtve nasilja i uvažavanje njihovih potreba i stavova;
  5. Zajedničko i koordinirano delovanje učesnika sporazuma, kao i izgradnja i očuvanje poverenja u državne organe i institucije radi obezbeđivanja dostupnog, efikasnog i delotvornog sistema prevencije i zaštite svih žrtava nasilja u porodici i drugih oblika rodno zasnovanog nasilja.
  6. Povećanje udela sudski procesuiranih i zakonski sankcionisanih počinilaca nasilja u porodici;
  7. Povećanje broja otkrivenih slučajeva nasilja u porodici;
  8. Formiranje jedinstvene baze podataka;
  9. Podizanje bezbednosti i snižavanje nivoa stresa profesionalaca i volontera angažovanih na zaštiti žrtava.


Nasilje u porodici se definiše i zabranjuje odredbama Porodičnog zakona, Krivičnog zakonika i Zakona o javnom redu i miru. Nasilje nad ženama ima različite oblike i manifestacije (fizičko, seksualno, psihičko, ekonomsko). Ono uvek predstavlja zloupotrebu moći i pokušaj vršenja kontrole nad članom porodice koji ima manje moći, a rodna dimenzija nasilja je njegova suštinska karakteristika.
Nasilje nad ženama u porodici i u partnerskim odnosima je ozbiljan delikt i zahteva efikasan odgovor svih ustanova koje se bave ovom problematikom i koje su odgovorne za prepoznavanje nasilja u okviru vršenja svoje redovne delatnosti. Samo koordiniranom akcijom javnih službi, organizacija civilnog društva, lokalnih samouprava i drugih relevantnih aktera u zajednici može se sprečiti i rešiti problem nasilja u porodici.
Međusektorska i multidisciplinarna saradnja omogućiće bolju i bržu razmenu informacija, lakše usaglašavanje principa i kriterijuma za procenu i postupanje u konkretnim situacijama, kompatibilne akcije, pravovremene i sveobuhvatne intervencije i povećanje odgovornosti svakog od sistema.

Sporazum o saradnji u sprovođenju zaštite žrtava nasilja u porodici i žena u partnerskim odnosima na području opštine Priboj pogledajte ovde.