slideshow04

Počeo novi razvojni program Evropski PROGRES

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, ambasador Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport, direktorka Švajcarske agencije za razvoj i saradnju u Srbiji Izabel Perih i regionalni direktor Kancelarije UNOPS-a Burus Mekaron, potpisali su juče u Novom Pazaru ugovor o dodeli bespovratnih sredstava EU i Vlade Švajcarske za sprovođenje novog razvojnog programa, Evropskog Progres-a.

Program će u naredne tri i po godine doprineti održivom razvoju nedovoljno razvijenih područja, kroz jačanje lokalnog upravljanja, stvaranja povoljne sredine za razvoj infrastrukture i privrede, poboljšanje sprovođenja socijalne inkluzije i politika zapošljavanja.

"I u okviru novog programa, nastavićemo podršku infrastrukturnim projektima i projektima za unapređenje rada lokalnih samouprava.

Takođe ćemo pažnju posvetiti i međuopštinskoj saradnji i infrastrukturnim projektima od kojih će koristi imati žitelji više gradova", rekao je predstavnik EU.

Za sprovođenje programa Evropska unija izdvaja 19,6 miliona evra, Vlada Švajcarske daje 4,86 miliona evra, dok će Vlada Srbije preko resornih ministarstava i lokalnih samouprava obezbediti dodatno učešće u projektima. U program su uklljučene 34 lokalne samouprave, a osim Priboja tu su Novi Pazar, Sjenica, Tutin, Prijepolje, Nova Varoš, Raška i Ivanjica na jugozapadu Srbije, kao i Prokuplje, Blace, Žitorađa, Kuršumlija, Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište, Brus, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Svrljig, Babušnica, Bela Palanka i Knjaževac na jugoistoku zemlje.

Inače, ovaj program sprovode Kancelarija ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) i Vlada Republike Srbije, dok će Kancelarija za evropske integracije Republike Srbije pružati strateške smernice.
evropski progres pocetak

Foto: Tanjug