slideshow04

Javni poziv za učešće u Programu obuke za započinjanje biznisa i dodelu bespovratnih sredstava u oblasti omladinskog i ženskog preduzetništva

Produžen rok do 15. jula 2015. godine

Nacionalna agencija za regionalni razvoj raspisala je Javni poziv za učešće u Programu obuke za započinjanje biznisa i dodelu bespovratnih sredstava u oblasti omladinskog i ženskog preduzetništva u okviru Projekta podrške razvoju privatnog sektora u južnoj i jugozapadnoj Srbiji u 2015. godini.

Projekat podrške razvoju privatnog sektora u južnoj i jugozapadnoj Srbiji (dalje: Projekat) sprovode Sjedinjene Američke Države, preko Misije Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u Srbiji, i Vlada Republike Srbije, preko Nacionalne agencije za regionalni razvoj (u daljem tekstu: Nacionalna agencija) i akreditovanih regionalnih razvojnih agencija iz Užica, Kraljeva, Leskovca i Novog Pazara.
Opšti cilj Projekta je unapređenje razvoja sektora mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetništva, povećanje prodaje, unapređenje izvoza i kreiranje novih radnih mesta u sledećim sektorima:
- agroindustrija,
- modna industrija (tekstilna industrija i proizvodnja odeće i obuće) i
- laka industrija,
u 3 grada (Vranje, Leskovac i Novi Pazar) i 9 opština (Preševo, Bujanovac, Medveđa, Raška, Sjenica, Tutin, Priboj, Prijepolje i Nova Varoš) južne i jugozapadne Srbije (u daljem tekstu: 12 gradova i opština).
Program će pružanjem nefinansijske i finansijske pomoći (u odabranim sektorima, na teritoriji 12 gradova i opština) podržati razvoj omladinskog i ženskog preduzetništva kroz:
- edukaciju o pokretanju i vođenju posla, u vidu obuka za započinjanje biznisa,
- takmičenje za najbolji biznis plan,
- bespovratnu pomoć za finansiranje najboljih biznis planova,
- treninge, savetovanja i mentoring za novoosnovane i postojeće privredne subjekte u ranoj fazi razvoja.
Uslovi za učešće u Programu u fazi obuke za započinjanje biznisa
Pravo na učešće imaju kandidati koji ispunjavaju sledeće uslove:
1. mladi1 i žene:
- koji imaju poslovnu ideju i žele da započnu posao u pomenutim sektorima i na teritoriji 12 gradova i opština,
- koji nemaju registrovanu sopstvenu delatnost,
- koji imaju prebivalište na teritoriji 12 gradova i opština,
- koji su državljani Republike Srbije,
- koji nisu osuđivani za krivična dela protiv privrede i krivična dela protiv imovine,
[1] Mladi se definišu kao muškarci i žene koji u trenutku objavljivanja Javnog poziva imaju od 18-35 godina starosti
2. mladi i žene - vlasnici privrednih društava i preduzetnici:
- koji su registrovali delatnost u pomenutim sektorima i na teritoriji 12 gradova i opština,
- koji su većinski vlasnici privrednih društava ili osnivači preduzetničkih radnji,
- koji imaju prebivalište na teritoriji 12 gradova i opština,
- koji su državljani Republike Srbije,
- koji žele da unaprede svoje poslovanje, a registrovali su svoju delatnost u poslednje dve - godine, odnosno, u trenutku objavljivanja Javnog poziva ne posluju duže od dve godine,
- koji nisu osuđivani za krivična dela protiv privrede i krivična dela protiv imovine, kao ni da privredna društva u njihovom vlasništvu nisu osuđivana za krivična dela protiv privrede i krivična dela protiv imovine.
Kandidati koji su učestvovali u Programu obuke za započinjanje biznisa i dodelu bespovratnih sredstava u oblasti omladinskog i ženskog preduzetništva u 2014. godine mogu učestvovati u ovom Programu ukoliko ispunjavaju gore navedene uslove.
Kandidati iz prethodne godine podnose dokumentaciju za učešće u prvoj fazi Programa i ukoliko se njihova poslovna ideja pozitivno oceni:
- kandidati koji su uspešno završili obuku prethodne godine podnose neophodnu - dokumentaciju za učešće u drugoj fazi Programa.
- kandidati koji su prethodne godine pohađali jedan ili dva modula obuke, moraju proći nedostajući/e modul/e, nakon čega podnose dokumentaciju za učešće u drugoj fazi Programa.
kandidati koji prethodne godine nisu pohađali obuku moraju uspešno završiti obuku, nakon čega podnose dokumentaciju za učešće u drugoj fazi Programa.
Prioritet pri izboru kandidata za obuku će imati kandidati koji nemaju registrovanu sopstvenu delatnost i privredni subjekti u vlasništvu žena registrovani u poslednje dve godine. Privredni subjekti u vlasništvu mladih, koji su muškog pola, registrovani u poslednje dve godine će biti uzeti u razmatranje ako se u okviru prioritetnih grupa ne postigne projektovani broj polaznika obuke.
Potrebna dokumentacija za konkurisanje:
- Prijavni formular za učešće u obuci za započinjanje biznisa (obrazac 1),
- Izjava o istinitosti priloženih podataka (obrazac 1a),
- Biografija,
- Motivaciono pismo,
- Kopija lične karte.
Prijave se podnose lično ili preporučenom poštom odgovarajućoj akreditovanoj regionalnoj razvojnoj agenciji koja je angažovana na Projektu, prema području, i to za područje opštine Priboj Regionalna razvojna agencija - Zlatibor d.o.o. Užice; Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj, ul.12. Januara br.5, 2. sprat Autograne.

Ukupna raspoloživa sredstva za mikro, mala i srednja preduzeća i preduzetnike u vlasništvu žena i mladih iznose 150.000,00 USD sa prosečnom vrednošću od 7.500,00 USD po korisniku, u dinarskoj protivvrednosti po utvrđenom kursu Narodne banke Srbije.
Kontakt:
Samir Šabanija
Žana Radović
033 24 55 044
Više o konkursu možete pročitati kao i preuzeti konkursnu dokumentaciju na linku.