slideshow04

Počeo Program javnih radova 2015.

Prvog dana meseca septembra ove godine započeto je sprovođenje Programa javnih radova 2015., koji sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje a koji će u naredna tri meseca dati šansu mnogim teže zapošljivim kategorijama lica koja su na evidenciji NSZ da rade.

Javni radovi su mera aktivne politike zapošljavanja koju organizuje NSZ, u skladu sa Nacionalnim akcionim planom zapošljavanja za 2015. godinu, u cilju radnog angažovanja teže zapošljivih nezaposlenih lica i nezaposlenih u stanju socijalne potrebe, očuvanja i unapređenja radnih sposobnosti nezaposlenih, kao i radi ostvarivanja određenog društvenog interesa. Zahvaljujući Konkursu koji je bio raspisan 29. juna ove godine, javne ustanove, preduzeća i udruženja sa teritorije opštine Priboj, uspela su da zaposle na tri meseca 40 lica, među kojima su i teže zapošljive kategorije. Prioritet prilikom angažovanja na javnom radu imala su lica utvrđena kao višak zaposlenih, nekvalifikovana i niskokvalifikovana lica, kao i dugoročno nezaposleni, ali i osobe sa invaliditetom.

Osim na radu u javnim preduzećima i ustanovama, Direkciji za izgradnju Priboja, JKP "Usluga", Opštoj bolnici Priboj i Domu zdravlja, angažman 5 lica dobilo je i udruženje građana iz Priboja, Ekološki pokret "Lim", koje će ova lica angažovati na već trogodišnjem projektu rekonstrukcije staze u Osovniku. Iza sebe vidljive rezultate ostaviće i 7 angažovanih na istraživanju dva arheološka lokaliteta preko Zavičajnog muzeja iz Priboja, "Čelina" i "Rudnik na Jarmovcu", koji je među tri najstarija u Evropi, pored Majdanpeka i jednog u Bugarskoj.

Javni radovi se kako je i predviđeno Konkursom, na teritoriji opštine Priboj sprovode u oblastima socijalnih i humanitarnih delatnosti, održavanja i obnavljanja javne infrastrukture i održavanja i zaštite životne sredine i prirode.