slideshow04

Održana 6. sednica Opštinskog veća opštine Priboj

Danas je održano 6. zasedanje Opštinskog veća opštine Priboj. Na šestoj sednici utvrđeni su Predlog Odluke o završnom računu konsolidovanog računa budžeta opštine Priboj za 2015. godinu, Izveštaj o ostvarenim prihodima i primanjima i izvršenim rashodima i izdacima budžeta opštine Priboj u periodu januar-jun 2016.godine, Predlog Odluke o subvencionisanju kamatne stope na kratkoročne kredite za privredne subjekte i Predlog Odluke o finansiranju troškova osemenjavanja krava i troškova izdavanja registracionog broja za matičenje grla goveda u 2016. godini na teritoriji opštine Priboj. Danas je na zasedanju takođe doneto Rešenje o obrazovanju Komisije za izradu Predloga Programa reorganizacije JKP "Usluga" Priboj.

Predlog Odluke o završnom računu konsolidovanog računa budžeta opštine Priboj za 2015. godinu, utvrđen je i prosleđen Skupštini opštine na usvajanje, uz konstataciju većnika da su sredstva u izuzetno teškoj finansijskoj godini, korišćena na najbolji mogući način. U 2015. godini isteklo je dugoročno kreditno zaduženje opštine, a takođe je smanjen deficit za 2.800.000 din. Osim odgovorne raspodele javnog novca, uvek se vodilo računa o ispunjenju socijalnih davanja, što se može i videti u Završnom računu konsolidovanog računa budžeta opštine Priboj.
Izveštaj o ostvarenim prihodima i primanjima i izvršenim rashodima i izdacima budžeta opštine Priboj u periodu januar-jun 2016.godine, takođe je utvrđen i prosleđen Skupštini opštine na usvajanje.
Predlog Odluke o subvencionisanju kamatne stope na kratkoročne kredite za privredne subjekte je jedna od podsticajnih mera za preduzetnike, slična prošlogodišnjem modelu finansiranja kamatne stope na poljoprivredne kredite. Zahvaljujući jednoj ovakvoj meri, na tržište Priboja biće plasirano 30 miliona dinara, dok će opština Priboj finansirati kamatnu stopu sa iznosom od 3 miliona dinara. Odlukom je predviđeno da korisnici ovih sredstava mogu biti preduzetnici i privredna društva koja imaju sedište i delatnost obavljaju na teritoriji opštine Priboj i koji su izmirili finansijske obaveze po osnovu lokalnih javnih prihoda. Subvencionisanje kamatne stope vršiće se za kredite koji su namenjeni za obrtna sredstva, troškove nabavke mašina i opreme, radi osavremenjavanja procesa proizvonje, stabilizacije proizvodnje, investiranja u nova savremena sredstva za rad i proizvodnju u cilju razvoja preduzetništva, izgradnje, rekonstrukcije i adaptacije poslovnog prostora i novozapošljavanja.
Danas je utvrđen i Predlog Odluke o finansiranju troškova osemenjavanja krava i troškova izdavanja registracionog broja za matičenje grla goveda u 2016. godini na teritoriji opštine Priboj. Predlogom Odluke je predviđeno da pravo na finansiranje ovih troškova imaju sva aktivna registrovana poljoprivredna gazdinstva sa teritorije opštine Priboj, i to sa 1.600 dinara za veštačko osemenjavanje krava i 2.000 dinara za troškove izdavanja registracionog broja za matičenje grla goveda. Finansiranje ovih troškova lokalnim poljoprivrednim gazdinstvima, daje se direktna investicija u stočni fond, ali i budžet poljoprivrednih gazdinstava, obzirom na činjenicu da pravo na subvenciju iz budžeta Republike, imaju samo oni koji imaju umatičena grla.
Opštinsko veće danas je ovlastilo predsednika Opštine, da sastavi stručnu Komisiju za pripremu Predloga Programa reorganizacije javnih preduzeća JKP "Usluga" i JP "Direkcija za izgradnju Priboja".

01 sednica OV