slideshow04

Ambasador Nemačke posetio Priboj

Danas je u radnoj poseti Priboju bio ambasador Savezne Republike Nemačke u Srbiji, gdin Aksel Ditman, sa saradnicima članovima GIZ-a (Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju) i KFV-a (Nemačka razvojna banka). Njega je primio predsednik Opštine sa saradnicima, nakon čega je posetio i opštine u regionu, a tema sastanka osim biomase, bila je razvojna saradnja Nemačke i Srbije.

Nemački ambasador u Srbiji na sastanku sa rukovodstvom opštine Priboj izrazio je zadovoljstvo temama koje su obuhvaćene, a to su ekonomska pitanja i mogućnosti saradnje. Kao najbolja solucija za saradnju na lokalu, istaknuta je saradnja sa GIZ-om i Nemačkom razvojnom bankom (KfW), u ključnim projektima, a to su prelazak u toplanama na biomasu.

"Opština Priboj ima veoma ambiciozne planove, a mi ih možemo podržati sa našim stručnjacima i finansijskim sredstvima", rekao je ambasador Ditman, povodom planova da opština Priboj napravi toplanu na biomasu, i izrazio zadovoljstvo što će u budućnosti saradnja biti još intenzivnija.

Predsednik opštine Priboj, Lazar Rvović izrazio je svoje zadovoljstvo i čast posetom nemačkog ambasadora, rekavši da se na sastanku razgovaralo i o ekonomskoj situaciji u Priboju.

"Saradnja sa Nemačkom, naročito sa GIZ-om je već urodila plodovima, i povodom toga se zahvaljujem u ime građana Priboja, što ćemo problem prelaska sa fosilnih goriva na biomasu realizovati u rekordnom roku, zahvaljujući pomoći Vlade Nemačke.", rekao je Rvović.

On je podsetio da će se projekat prelaska na biomasu u Priboju realizovati u tri faze, do 2019. godine, uz pomoć države ali i Nemačke razvojne banke (KfW).

Na kraju posete ambasador je sa članovima delegacije obišao kotlarnicu na biomasu u Starom Priboju, koja je samostalna investicija opštine Priboj, vredna 15 miliona dinara sa PDV-om, a u zemlji i regionu ista je primer pozitivne prakse, kada je korišćenje obnovljivih izvora energije u pitanju.

nemacki ambasador