slideshow04

Počela izgradnja još jedne toplane na biomasu u Priboju

Nakon što je Priboj prvi u regionu dobio kotlarnicu na biomasu u Starom Priboju, koja sada greje javne objekte u ovom delu grada, danas su zvanično počeli radovi na izgradnji još jednog kotlovskog postrojenja. Radi se o toplani koja će grejati osnovne škole "Vuk Karadžić" i "Desanka Maksimović", Mašinsko-elektrotehničku školu i Gimnaziju, kao i Dečiji dispanzer, a čiju izgradnju finansira Vladina Kancelarija za javna ulaganja.

Radove je danas obišao i zamenik predsednika opštine Priboj, Saša Vasilić, koji je rekao da se na ovaj način dobija sigurno i bezbedno grejanje za decu u školskim objektima.

"Investicija je vredna skoro 90 miliona dinara bez PDV-a, radove je dobila firma Jedinstvo iz Sevojna, sa svojim konzorcijumom. Prema dinamičkom planu, radovi bi trebalo da budu gotovi početkom marta, ali mi se nadamo da će uz dobar i kvalitetan rad to možda biti gotovo i u januaru mesecu.", rekao je Vasilić.

On je takođe podsetio da će se javni objekti koji će biti priključeni na novo kotlovsko prostrojenje, dok traju radovi grejati na sistemu Gradske toplane, a i da će nova toplana biti zajedno u sistemu sa novom gradskom, koja se već projektuje.

Kao gorivo, kotlarnica će koristiti drvnu sečku, pretežno od jele i smrče, što će dovesti do određenih ušteda, imajući u vidu da je sečka povoljniji energent i od peleta i mazuta, a novo postrojenje će obezbediti sigurne grejne sezone u objektima u kojima borave deca.

Vrednost investicije je 90.000.000,00 din. bez PDV-a, a sredstva za izvođenje radova obezbeđena su zahvaljujući Programu obnove i unapređenja objekata javne namene u javnoj svojini u oblasti obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite, koji je donela Vlada Republike Srbije, a po kome je lokalna samouprava konkurisala kod Kancelarije za javna ulaganja.

kotlarnica na biomasu naselje