slideshow04

Потписан уговор са извођачем радова за изградњу градске топлане на биомасу

Прибој ће наредне године имати нову градску топлану на биомасу, снаге 8 мегавата. Уговор са, на тендеру одабраним извођачем, конзорцијумом „Јужна Бачка“ из Новог Сада, данас је у Министарству рударства и енергетике у Београду потписао Зоран Ратковић, директор ЈП Топлана, у присуству Саше Василића, заменика председника општине Прибој, помоћника министра рударства и енергетике Милоша Бањца и Зорана Предића, државног секретара у истом министарству.

"Ово је велики дан за општину Прибој, регион, па и Србију,јер смо уз Мали Зворник, прва општина у Србији, која досадашња фосилна горива замењује биомасом. Уз еколошки ефекат, који такође није занемарљив, грађани ће добити континуирано 24-сатно квалитетно и значајно јефтиније грејање, јер ће плаћати онолико колико буду трошили, а оствариће се и значајне уштеде у буџету Општине.", рекао је Василић.

potpisivanje ugovora toplana na biomasu 8MW

Он је додао да сада постоје могућности за прикључење нових потрошача, како индивидуалних тако и стамбених јединица, до спортске дворане и будуће касарне Војске Србије. Уместо мазута сада ћемо користити дрвну сечку, коју обезбеђујемо у нашој општини, што oмогућује и упошљавање људи овог краја.

План локалне самоуправе у Прибоју је да се у следећој фази енергетске ефикасности помогне и власницима индивидуалних домаћинстава у градском и приградском делу, са набавком адекватних ложишта, која ће уз мању потрошњу енергената повећати квалитет грејања, али побољшати и укупну еколошку слику града односно квалитет ваздуха, истакао је у свом обраћању Василић.

"Изградњом градске топлане на биомасу заменићемо котлове старе преко 40 година, а урадиће се и нови топловод и подстанице, што ће олакшати и нама посао, али и потрошачима омогућити квалитетније и јефтиније грејање.", рекао је Зоран Ратковић, директор ЈП „Топлана“ и додао да ће топлана бити снаге од 8 MW на биомасу, а имаће и два резервна котла на лож уље, укупне снаге 15 MW, док је план да нова градска топлана буде у функцији од грејне сезоне 2021/22.године.

Изградња топлане коштаће 5.250.000 евра, са заменом топловода и подстаница. Пројекат ће коштати близу седам милиона евра, од чега 16,5 одсто финансирају немачка и швајцарска влада, док је остатак дугорочни кредит код немачке Развојне банке КфВ уз минималну каматну стопу од 1,1 одсто и грејс периодом од две године.

У Прибоју је већ доста урађено на побољшању енергетске ефикасности када је грејање у питању. У ОШ „Бранко Радичевић“ инсталирана је котларница на биомасу, односно пелет снаге 0,9 MW, која загрева школу, вртић у овом делу града и зграде Општинске управе и Дома културе. У школском комплексу у новом делу града, прошле јесени, у функцију је пуштена и новоизграђена топлана на дрвну сечку снаге од 1,8 MW, која поред 4 школе загрева и просторије амбуланте и диспанзера Дома здравља у Новом Прибоју, док је у ОШ „Никола Тесла“ у Прибојској Бањи инсталиран котао на пелет снаге 0,25 MW.

Почетак радова на изградњи градске топлане на биомасу у Прибоју, очекује се у најскорије време.