slideshow04

Акција "Негујмо српски језик"

У оквиру националне акције „Негујмо српски језик“, у понедељак 2.новембра, у Прибоју је одржана едукативна трибина о унапређењу културе говора, у организацији прибојског Дома културе „Пиво Караматијевић“ и Удружења за развој културе јавног говора „Изражајност“.

Кампања се спроводи у оквиру пројекта „Караван културе говора“, који је подржало Министарство културе и информисања Републике Србије, а за циљ има буђење свести код најшире популације о неопходности неговања лепог изражавања.

На личном примеру то је најбоље демонстрирао чувени француски хуманитарац Арно Гујон, који већ 15 година помаже српски народ на Косову и Метохији и који је, због своје хумане мисије и дошао да живи у нашој земљи. Он је најбољи пример, да се упорношћу и уз много труда, може достићи висок ниво културе изражавања, чак и када се говори на страном језику.

А о култури свакодневног говора и лепог изражавања, на трибини су говорили и професор дикције, др Радован Кнежевић, мастер комуниколог, Слободан Роксандић, али и дипломирани глумци Марко Миловановић и Милан Босиљчић, уз поруку – чувајмо и негујмо српски језик, и то на делу.

Поред трибине о лепоти српског језика, у оквиру „Каравана културе говора“, у Прибоју су одржане и едукативне радионице, на којима су, пре свега прибојски школарци, кроз практичне вежбе радили на развијању своје културе говора, како да то чине на артикулисан, разложан и динамичан начин и како да елиминишу лоше говорне навике, односно употребу поштапалица, скраћеница и туђица.