slideshow04

Јавни увид у Локални акциони план за родну равноправност општине Прибој за период од 2021-2024. године

Општина Прибој је, у сарадњи са Swiss Pro и Центром за социјалну политику, приступила изради Локалног акционог плана за родну равноправност општине Прибој за период од 2021 – 2024. године.

Према Европској повељи о родној равноправности на локалном нивоу, родна равноправност претпоставља да у једном друштву, заједници или организацији постоје једнаке могућности за жене, мушкарце и особе другачијих родних идентитета, да допринесу културном, политичком, економском и социјалном напретку, као и да имају једнаке могућности да уживају све користи и добробити од напретка једне заједнице.

Равноправност жена и мушкараца јесте један од основних начела у законодавном систему Републике Србије, посебно после доношења Устава Републике Србије из 2006. године. Женска људска права су неодвојиви део универзалних људских права, и у складу са свим међународним документима, морају бити гарантована, поштована и заштићена, те је веома важно препознавање и спречавање дискриминације жена. За унапређивање родне равноправности потребне су посебне мере у циљу отклањања директне и индиректне дискриминације према женама, као и оснаживање једнаких могућности за пуно остваривање људских права, уз истовремено јачање процеса укључивања родне перспективе у свим областима друштвеног живота. Женска иницијатива Прибој, Женски форуми и одбори у Прибоју дају допринос демократизацији и модернизацији друштва, промовисањем мира, људских права и демократских вредности, што је у складу са европском перспективом Републике Србије.

Овим документом се утврђује целокупна локална политика у циљу елиминисања дискриминације жена, побољшања њиховог положаја и интегрисања принципа родне равноправности у све области деловања институција система, као један од елемената модернизације и демократизације друштва, у циљу бржег, равномернијег и ефикаснијег друштвеног развоја, у складу са политиком једнаких могућности прокламованом у Уставу Републике Србије (члан15). Локалним Акционим планом за побољшање положаја жена и унапређивање родне равноправности обухваћене су области које се тичу учешћа жена у креирању политика и у доношењу одлука у области економије, образовања, здравља, насиља над женама јер су ове области кључне за побољшање положаја жена и унапређивање родне равноправности.

Акционим планом се утврђују активности које ће се спроводити у периоду од 2021. године до 2024. године. Детаљно планирање и спровпђење активности извршено је за четири приоритетних области, које су као такве идентификоване од стране радне групе за израду Акционог плана према потребама жена на територији општине Прибој.

Акционим планом су прецизно дефинисане улоге и одговорности носилаца реализације као и институционални механизми који треба да омогуће постизање планираних резултата. За сваки специфичан циљ дефинисане су активности, очекивани резултати остваривања предложених активности. Акциони план је усаглашен са релевантним стратешким документима које је донела Влада Републике Србије и Скупштина општине Прибој.

Локални акциони план за родну равноправност општине Прибој за период од 2021-2024. године доноси се у складу са Законом о локалној самоуправи („Сл. гласник РС", бр. 129/2007, 83/2014 - др.закон, 101/2016 - др. закон и 47/2018) и чланом 20. који дефинише да општина преко својих органа, у складу са Уставом и законом: доноси свој статут, буџет и завршни рачун,просторни и урбанистички план и програм развоја општине.

Локални акциони план за родну равноправност општине Прибој за период од 2021-2024. године је плански документ којим учесници у планском систему, у складу са својим надлежностима, утврђују или разрађују већ утврђене јавне политике, а у складу са Законом о планском систему ("Сл. гласник РС", бр. 30/2018)и члановима 14 и 26.

Локални акциони план за родну равноправност општине Прибој за период од 2021-2024. године можете преузети овде.