slideshow04

У току радови на топловоду и подстаницама

Радови на изградњи градске топлане на биомасу у Прибоју одвијају се планираном динамиком. Грађевински радови су при крају, а сада су у првом плану машински радови и повезивање котлова и инсталацијa.

Подсетимо, у питању је прва градска топлана на бимасу у Србији, а њеним пуштањем у рад, Прибој ће у потпуности фосилна горива заменити биомасом. Топлна је укупне инсталисане снаге 23 MW,односно 8 MW на дрвну сечку и два резервна котла од укупно 15 MW на течне енергенте.

У среду 14. јула одржана је редовна месечна видео конференција представника инвеститора, министарства енергетике, консултаната немачке KFW банке, локалне самоуправе, представника извођача, на којој су сумиране текуће активности и у глобалу све се одвија по плану.

"На самој топлани све се одвија према плану и сви су задовољни и квалитетом радова и поштовањем уговорене динамике” - каже Зоран Раатковић директор ЈП “Топлана” Прибој и додаје да ће бити постављено 3700 метара новог цевовода, од тога сам магистрлани вод, који иде од нове топлане главном улицом у Новом Прибоју, па све до краја градског дела односно објекта вртића “Водовод” је дужине 1400 метара,односно у оба смера 2800 метара новог цевовода. Радови су у току од 12. јула, и успешно се реализују упркос тропским температурама, успореном саобраћају и бројним подземним инсталацијама” - закључује Ратковић.

На новим топловоду укупно ће бити и 40 подстаница, односно 30 досадашњих ће бити реконструисано, а биће постављено и 10 нових подстаница, у исто толико објеката односно зграда, које ће од јесени бити прикључене на даљински систем грејања.

Вредност радова на топловоду је 1.520.000 евра, а на подстаницама 754.000 евра, док укупна инвестиција на топлани износи 7,6 милиона евра.

Након пробног рада, од старта нове грејне сезоне 15.октобра,градска топлана на биомасу у Прибоју, ЈП “Топлана” Прибој биће предата 20. јануара 2022. годинe.