slideshow04

Топлана на биомасу у пробном раду

Радови на изградњи нове градске топлане на биомасу у Прибоју, приводе се крају, како на самој топлани, тако и на реконструкцији топловода и замени подстаница. У среду, 13. октобра одржана је редовна месечна конференција свих учесника у пројекту, од представника ресорног Министарства, КфВ банке, консултаната, извођача, до локалне самоуправе.

"Топлана је од данас у пробном раду и верујем да ће у највећем делу града радијатори бити топли, осим тамо где има проблема са инсталацијама, што се отклања у ходу. Топлана тренутно ради на лако лож уље, а за који дан, док се систем ухода, грејање у потпуности функционисати на дрвну сечку", рекао је заменик председника општине Прибој, Саша Василић.

Он је подсетио да је реализација комплетног пројекта за нови систем даљинског грејања у Прибоју, обиман и велики посао, који траје већ пет година, па је зато и замолио суграђане, за само још мало разумевања и стрпљења, јер ће за који дан све доћи на своје.

"Потрошачи ће добити квалитетно и континуирано грејање свих 24 сата, и то без повећања цена у овој сезони, а сама инвестиција, итекако је значајна и за локалну самоуправу и све грађане у њој, од финансијских уштеда до еколошких ефеката.", истакао је Василић.

Сви делови улица у Новом Прибоју, које су овог лета биле раскопане због замене топловода, ових дана биће пресвучени асфалтном масом, а на пролеће, следи асфалтирање комплетног коловоза на свим саобраћајницама, где су извођени радови.

Изградња нове градске топлане на биомасу са топловодом и подстаницама вредна је 7,6 милиона евра, а након пробног рада, који ће трајати до 20.јануара 2022.године, биће предата на газдовање ЈП "Топлана" Прибој.