slideshow04

Скенер за болницу у Прибоју

Болница Прибој добила је модеран, шеснаестослајсни скенер, који пре Ужица, немају ни суседне општине. Ова неопходна здравствена опрема, значиће доста пацијентима, не само Прибоја, него и овог краја, вредна је преко 400 хиљада евра и поклон је РФЗО и Министарства здравља Србије.

Опрема ће ускоро бити монтирана, а простор ће опремити локална самоуправа. О значају ове медицинске опреме за прибојско здравство и неопходним корацима, од опремања простора, до едукација здравствених радника за рад на скенеру, било је речи на састанку у Прибоју, 9.новембра, коме су поред домаћина, челника Дома здравља и Болнице Прибој, присуствовали и генерални директор ЗЦ Ужице прим.др Милош Божовић са сарадницима, као и председник општине Прибој, Лазар Рвовић и народни посланик Крсто Јањушевић.

У изјавама за медије, сви су били једногласни, да је набавка једног оваквог уређаја, велика ствар за прибојско здравство и пацијенте овог краја.

Од сада ће грађани Прибоја имати брзу дијагностику хитних и хроничних болести, за шта се до сада морало ићи до Ужица, других центара или неких приватних клиника - рекао је генерални директор Здравственог центра Ужице прим.др Милош Божовић.

"То ће подићи ниво здравствених услуга на још већи ниво и неће значити само грађанима Прибоја, већ и источног дела Републике Српске, а са друге стране растеретиће и капацитете у Општој Болници Ужице.", истакао је др Божовић.

Ово је велики дан за прибојско здравство - поручио је председник општине Прибој Лазар Рвовић, и подсетио да локална самоуправа ускоро очекује конкретизацију и других активности.

"На пролеће следи проширење пута до наших здравствених установа од Мостине, у шта ће држава уложити 186 милиона динара. Пут је био у очајном стању и на овај начин решићемо још једно “уско” грло у нашем саобраћају. Готова је и пројектно-техничка документација и очекује се расписивање тендера у наредној години за комплетну реконструкцију зграда Дома здравља и Болнице, али и доградње 5.000 нових квадрата простора. У буџету Општине за наредну годину планирана је и набавка апарата за лапароскопију, па ће тако наш град, са адекватно уређеним простором, савременом опремом, стручним и младим кадровима, ускоро постати и центар здравства овог краја.", закључио је председник Рвовић.

У име запослених у прибојском здравству, на вредној донацији, захвалио се директор Дома здравља, др Владимир Милинковић, а посебно иницијативи коју су покренули директор ЗЦ Ужице и народни посланик Крсто Јањушевић.

"Скенер ће бити "срце" будућег здравственог система у Прибоју и зато дугујемо велику захвалност свима, од председника Вучића и Владе Србије, до РФЗО и Министарства здравља. Ово је апарат који је много недостајао прибојском здравству, али само јака економија може да обезбедити оваква техничка средства, да реконструише пут и зграде ових здравствених установа, да се успешно бори са ковод пандемијом. Зато здравственим радницима, који се ево близу две године херојски боре са вирусом Covid19, можемо и треба да помогнемо и као грађани.", поручио је Јањушевић.

Народни посланик Јањушевић је подсетио да је Прибој општина са преко 70 одсто ревакцинисаних, да је смањена смртност, али и да су симптоми оболелих који су вакцинисани блажи, те је то додатни разлог да се вакцинишемо и тако заштитимо и себе и друге.

Нови скенер биће у простору где је до сада био стари рендген апарат, његово стављање у функцију очекује се наредних дана, а упоредо уз опремање простора, спровешће се и едукација здравствених радника за рад на скенеру.