slideshow04

Због штета од невремена ванредна ситуација на делу територије општине Прибој

Невреме праћено кишом и градом 18. маја захватило је и највећи део територије општине Прибој. Бујице су оштетиле преко 50 путних праваца, углавном на сеоском подручју, а велике штете град је нанео пољопривредним културама.

 

Тим поводом заседао је Штаб за ванредне ситуације општине Прибој, председавао је командант Штаба, Лазар Рвовић, а донете су и конкретне мере:
"Штаб је предложио председнику Општине да прогласи ванредну ситуацију на делу територије општине Прибој, односно у шест месних заједница - Кратово, Калафати, Мажићи, Прибојска Бања, Нови Прибој и Стрмац, а делимично и у још две месне заједнице - Саставци, за подручје Касидола и Бучје, за подручје Калуђеровића.", реферише Борис Мрдовић, начелник Штаба за ванредне ситуације општине Прибој.

"Штаб је наложио ЈП за уређење грађевинског земљишта и развој Прибој, да одмах ангажује све расположиве извођаче, како би се што пре санирала оштећена путна инфраструктура.", додаје Мрдовић.

"Три наше мобилне екипе већ су на терену, да сагледају насталу штету на, углавном сеоским путевима, на основу чега ћемо донети приоритете за оспособљавање оштећене путне мреже, за шта ће бити ангажована механизација свих пет извођача у нашој општини.", рекао је Здравко Пешут, директор ЈП за уређење грађевинског земљишта и развој Прибој.

Ради евидентирања настале штете на пољопривредним културама формирана је Комисија, која ће по пријавама грађана, изаћи на терен и евидентирати штету, како би се од ресорног министарства тражила надокнада, мада се опет апеловало на пољопривреднике да осигуравају своје усеве, јер је то сигуран начин и за смањење ризика пољопривредника и за реалну надокнаду причињене штете.

Општински Штаб за ванредне ситуације прихватио је и предлог Одлуке о организацији цивилне заштите на територији општине Прибој, у складу са законом о смањењу ризика од елементарних непогода и катастрофа, а усвојио је и свој План рада за 2022. годину.