slideshow04

Отворена прва хладњача јагодичастог воћа на територији општине Прибој

Вишедеценијски проблем прибојских малинара са складиштењем и откупом малине, али и сигурним тржиштем за ово јагодичасто воће званично је решен 13. јуна. Пресецањем врпце и свечаним отварањем и стављањем у функцију хладњаче у Забрњици, Прибој је добио прву хладњачу овог типа и једну од најмодернијих у окружењу.

Хладњача је капацитета 100 тона лагера, 12 тона замрзава за 24 сата, а направљена у објекту бившег "Инкопа" у Забрњици, који је у власништву општине Прибој, а исти је издат у закуп на 15 година, под условом да инвеститор запосли од 5 до 10 људи. Инвеститор који је уложио средства у опремање и припрему за намену овог објекта је фирма "Југотрејд" из Ариља, која је извозник малине у 10 светских земаља, а осим у општини Прибој поседује хладњаче у више општина у Србији.

Уступањем једног оваквог објекта инвеститору у закуп, општина Прибој је дала зелено светло и другим инвестицијама. Ово је јасан сигнал да ће Прибој као локална самоуправа, свима који желе да инвестирају створити одређене олакшице и повољну климу за улагање, рекао је заменик председнка Општине, Милован Стојкановић, који је од почетка био задужен за реализацију овог пројекта.

Врпцу је пресекао председник општине Прибој Лазар Рвовић, у друштву његовог заменика и инвеститора, али и мештана Забрњице и заинтересоване јавности. Након отварања хладњаче "Југотрејда" у Забрњици, очекује се отварање још приватних хладњача на територији општине Прибој, што ће утицати на бољи пласман прибојске малине и другог јадодичастог воћа на тржишту.

С.М.

hladnjaca zabrnjica