slideshow04

КЛЕР: Јавни конкурс за доделу средстава за подршку пројектима цивилног друштва у области заштите животне средине у 2017. години

Предмет Конкурса је додела финансијских средстава за подршку пројектима цивилног друштва у области заштите животне средине, које спроводе удружења и друге организације цивилног друштва, а који су од јавног интереса.

Oбласт јавног конкурса – заштита животне средине у оквиру ближе дефинисаних тематских области.
Општи циљ јавног конкурса: унапређење заштите животне средине кроз јачање свести јавности о значају заштите животне средине. Приоритетне тематске области су: заштита природних вредности; заштита земљишта; заштита вода; управљање отпадом; промоција Архуске конвенције; промоција зелене економије, финансирање животне средине.
Предложени пројекти, усаглашени са општим циљем конкурса, треба да за резултат имају унапређену свест у тематској области у којој се пројекат предлаже и остварене конкретне и мерљиве резултате спровођењем неких од следећих активности: популаризација, подстицање и јачање свести о значају заштите животне средине (информисање, промотивне активности, издаваштво, фестивали, кампање, еколошке изложбе и др); унапређење знања (кроз организовање неформалних видова образовних активности - семинари, стручни скупови, и др); или решавање појединачних проблема у области очувања и заштите животне средине, од интереса за локалну или ширу заједницу.
Опредељена средстава - Средства за овај конкурс у укупном износу од 20.000.000,00 (двадесетмилиона) динара обезбеђена су Законом о буџету Републике Србије за 2017. годину („Сл. гласник РС”, бр. 99/16), раздео 23, функција 560, Програм 0404 Управљање заштитом животне средине, програмска активност ПA 0006 Подршка пројектима цивилног друштва у области заштите животне средине; економска класификација 481 – дотације невладиним организацијама.
Реализација изабраних пројеката биће суфинансирана највише до 900.000,00 (деветстохиљада) динара по пројекту.
Пројектном пријавом може се потраживати највише до 80% укупно потребних средстава.
Суфинансирање пројекта из других извора може бити из сопствених прихода, буџета територијалне аутономије или локалне самоуправе, иностраних фондова, поклона или
донацијa.
Удружења чији пројекти буду изабрани за суфинансирање биће у обавези да доставе број наменског рачуна који је отворен код Управе за трезор (у складу са обавезом дефинисаном у Правилнику о измени Правилника о начину утврђивања и евидентирања корисника јавних средстава и о условима и начину за отварање и укидање подрачуна код Управе за трезор , „Службeни глaсник РС”, бр. 113/13, 8/14 и 24/16).
Очекивани датум почетка реализације изабраних пројеката: након спровођења конкурсне процедуре и потписивања уговора, очекивано: крај августа/почетак септембра 2017. године.

Услови
1. Општи услови: Право учешћа на Конкурсу имају удружења, задужбине (које су основане ради остваривања општекорисног циља) и фондације, уписане у Регистар
Агенције за привредне регистре:
- који делују на територији Републике Србије;
- чији се циљеви, према статутарним одредбама, остварују у области заштите животне средине;
- имају потребне капацитете за спровођење предложеног пројекта.
2. Остали услови - По наведеном Конкурсу могу се предложити пројекти:
- који се реализују на подручју Републикe Србијe;
- који су краткорочни и који се могу реалиизовати у року не дужем од три месеца, од дана потписивања уговора, а најкасније до 30. новембра 2017.
године;
- који се односе на једну од горе наведених приоритетних тематских области;
- једна организација, као носилац, може предложити само један пројекат.

Цео текст конкурса можете преузети овде.