slideshow04

„Европа, то си ТИ“ у Прибоју

Млади из Прибоја јуче су имали прилику да из прве руке сазнају више о процесу европских интеграција и користима које он доноси, а посебно о могућностима за школовање, усавршавање и волонтирање у земљама Европске уније. Њима су током „Сусрета са Европом“ који је организован у оквиру кампање „Европа, то си ТИ“ коју финансирају Европска унија, Влада Швајцарске и Влада Републике Србије преко развојног програма Европски ПРОГРЕС, представљени актуелни програми подршке ЕУ, са посебним освртом на оне који су намењени младима – Ерасмус + и Европски волонтерски сервис.

„Европска унија и Влада Швајцарске су подржале кампању „Европа, то си ТИ” управо да би млади људи на југоистоку и југозападу Србије могли да сазнају више о суштини процеса европских интеграција, односно како ће овај процес и учлањење утицати на њихов свакодневни живот. Млади кроз студирање или волонитрање у земљама ЕУ могу да шире своја знања и видике а тиме сигурно стварају себи шансе за боље послове и бољу будућност”, рекао је Слободан Дерикоњић, представник Европског ПРОГРЕСа.

„Имао сам прилику да будем у непосредном контакту са младима широм Србије и радује ме чињеница да су веома заинтересовани да постану део програма који им Европска унија нуди. Ми смо данас у Прибоју да пружимо све информације које ће вам помоћи да стекнете радно искуство кроз Европски волонтерски сервис, упознате различите културе и да се додатно усавршавате кроз формалне и неформалне видове образовања које нуде програми ЕУ за младе“, навео је Наим Лео Бешири из Тима Европа. Како је он рекао најважнија је жеља и мотивација и позвао све младе људе од 17 до 30 година да се више информишу о могућностима за студирање, спортске активности, путовања и упознавање Европе на вебсајту www.erasmusplus.rs.
„Европска унија и Влада Швајцарске годинама уназад подржавају напредак Прибоја кроз финансијску подршку пројектима који доприносе развоју конкурентности локалне привреде и инфраструктуре, јачају локално управљање и подстичу социјалну инклузију, све са циљем да становништво наше општине живи боље. Неки од тих пројеката су директно утицали на побољшање квалитета живота младих, као што је адаптација омладинског центра“, истакао је Борис Мрдовић, председник Скупштине општине Прибој.
У оквиру „Сусрета са Европом“ одржан је и Сајам добрих идеја на којем се међу успешним пројектима које су подржале ЕУ и Влада Швајцарске, представило и удружење грађана „Нова визија“ из Пријепоља са пројектом који за циљ има да смањи незапосленост међу женама тако што су кроз обуке научиле различите технике за израду сувенира. Пројекат се реализује у партнерству са Туристичком организацијом Пријепоље, а идеја је да се у граду отвори суверинарница као и да се покрене онлајн продаја где би кориснице пласирале своје производе. „Захваљујући подршци ЕУ и Владе Швајцарске, већ 20 жена је прошло обуку, а наш циљ је да их се што више прикључи и на тај начин економски оснажи и добије прилику за запослење или додатни приход“, рекао је Мирсад Дуран, председник удружења „Нова визија“.
Са циљем да се и млади других округа упознају са приликама које процес европских интеграција пружа, али и пренесу искуства оних који су своје идеје успешно реализовали уз подршку ЕУ и Владе Швајцарске, сличан сусрет је претходно организован у Прокупљу, Алексинцу, Новом Пазару и Лесковцу.

evropa to si ti u priboju