slideshow04

Ускоро потпуна обнова и реконстукција објеката Машинско-електротехничке школе и ОШ "Десанка Максимовић" у Прибоју

Влада Републике Србије, кроз своју Канцеларију за управљање јавним улагањима, уложиће у општину Прибој још око 407 милиона динара. Овај новац одобрен је у оквиру Програма обнове и унапређења објеката јавне намене, у јавној својини у области образовања, здравства и социјалне заштите, те ће средства обезбеђена из међународне развојне помоћи, финансијских и нефинансијских донација и кредита, као и из буџета Републике Србије, бити утрошена за потпуну реконструкцију објеката Машинско-електротехничке школе и ОШ "Десанка Максимовић" у Прибоју.

METS projekat2

Ради се потпуној обнови школа, укупне вредности око 407 милиона динара, односно за Машинско-електротехничку школу пројектоване вредности 298.282.353,30 дин без ПДВ-а и за ОШ "Десанка Максимовић" пројектоване вредности 108.77.616,56 дин без ПДВ-а. Тим поводом, данас су се у Машинско-електротехничкој школи састали представници локалне самоуправе са директорима шккола, председник Општине Лазар Рвовић и његов заменик, Саша Василић, на прес конференцији.

Председник општине Прибој, Лазар Рвовић, захвалио се Канцеларији за управљање јавним улагањима на овим средствима, али и досадашњој доброј сарадњи, обзиром да су тренутно у Прибоју у реализацији четири пројекта Канцеларије, вредности око 30 милиона динара, а у фази припреме за почетак реализације је и пети, вредан око 11 милиона динара. Он је оценио да су ова улагања у прибојску општину, део једног систематског приступа Владе Републике Србије, да се помогне Прибоју, али се и осврнуо на не тако далеку прошлост, када је Прибој систематски уништаван, те се последице тога морају систематски отклањати. Он је рекао да је Влада Србије до сада уложила близу 100 милиона евра, да би се санирало стање у ФАП-у.

"Ви не можете кренути у индустријску обнову без квалитетне радне снаге, не можете имати квалитетну радну снагу без квалитетног образовања, а не можете имати ни квалитетно образовање ако немате услове.", рекао је Рвовић и додао да је ово можда тренутно највеће улагање у школство у Србији, где ће ускоро почети дуално образовање.

Заменик председника Општине, Саша Василић, оценио је да ће након реализације овог пројекта, школе бити као нове и међу најлепшима у Србији.

"Уз комплетну реконструкцију, школе ће добити и салу за физичко васпитање, која је болна тачка ових школа.", открио је Василић.

Он је најавио да ће се у будућем периоду конкурисати и за обнову и реконструкцију Гимназије, али да се пре тога нада одобрењу пројекта из Канцеларије за управљање јавним улагањима, чијом би реализацијом четири школе у Новом Прибоју и Амбуланта Дома здравља добили топлану на биомасу, чиме би био трајно решен проблем грејања у овим јавним објектима.

Директори ове две школе захвалили су се Канцеларији за управљање јавним улагањима, као и локалној самоуправи која је конкурисала за овај пројекат, на овим улагањима у локалну заједницу, пре свега у образовање и боље услове школавања деце.

Владина Канцеларија за управљање јавним улагањима тренутно финансира четири пројекта на територији општине Прибој, укупне вредности око 30 милиона динара, изградњу два моста према Сјеверину, одводне воде клизишта на Бањи и водовод у Годуши, а у фази је почетак реализовања и пројекат радова на изградњи атмосферске канализације у улицама Данила Јауковића, Рифата Бурџевића и Иве Лоле Рибара, вредан 11 милиона динара.

METS rekonstrukcija

METS projekat izgled