slideshow04

Одржана обука "Уштеде енергије као резултат управљања подацима" и јавна консултација са грађанима Прибоја

У среду 21. фебруара у прибојском Дому културе, одржана је обука „Уштеде енергије као резултат управљања подацима“ за енергетске менаџере из Златиборског региона. Обуку су организовали Мрежа добре енергије, Регионална развојна агенција "Златибор" и Општина Прибој.

Циљ обуке је подршка енергетским менаџерима и другим запосленима у јединицама локалне самоуправе задуженим за енергетику у управљању потрошњом енергије и остваривању уштеда. Обуку су водили енергетски менаџери Жељко Зечевић и Никола Вујовић.

На обуци су кроз интерактивну размену, учесници прошли кроз фазе прикупљања, уноса, обраде и анализе података зарад контроле потрошње енергије и планирање мера штедње. Такође, ближе су се упознали са софтверским решењем као главним алатом енергетског менаџера, а део програма био је резервисан и за практичну примену.

Потрошња енергије је један од значајних расхода јединица локалних самоуправа у Србији, а успостављање система праћења, прикупљања, уноса и обраде података у систему енергетског менаџмента доказано је најбржи пут ка остваривању финансијских и енергетских уштеда, већем степену заштите животне средине и очувању природних ресурса. На основу праћења потрошње се једноставним и нискоинвестиционим мерама може се уштедети и до 15% годишњих трошкова за енергију. Основни алат у управљању потрошњом енергије јесте софтвер који омогућава груписање, обраду и анализу података.

Данас је након обуке енергетских менаџера, одржана јавна консултација са грађанима Прибоја, на тему уштеде енергије и смањења трошкова у домаћинствима применом мера енергетске ефикасности. Консултације са заинтересованим грађанима је водио лиценцирани енергетски менаџер Марко Јањушевић заједно са Жељком Зечевићем и Николом Вујовићем, представницима Секретаријата Мреже добре енергије, који су кроз дугогодишњи рад у Канцеларији за енергетски менаџмент Општине Врбас, стекли завидно искуство у вођењу система енергетског менаџмента и саветовању грађана о спровођењу мера енергетске ефикасности у домаћинствима.

mreza dobre energije priboj