slideshow04

Експертски тим за решавање проблема Глишине воде данас у Прибоју

Након прошлонедељног покретања клизишта Глишина вода на деоници пруге Београд-Бар у Прибоју, на позив локалне самоуправе, Штаб за ванредне ситуације МУП-а Србије упутио је експертски тим на лице места.

Тим поводом данас је почео свеобухватни скрининг терена, док се коначни резултати испитивања очекују у току следеће седмице, када ће се на основу налаза предложити и адекватна решења за санацију овог вишедеценијског проблема.

Експертски тим Сектора за ванредне ситуације МУП-а РС сачињен од стручњака из области саобраћаја, Геолошког савеза Србије и Института ЦИП, предводио је Драгоман Рабреновић, директор Геолошког савеза Србије а примили су их представници локалне самоуправе и јавних предузећа из Прибоја. Након размене информација и детаљног упознавања са проблематиком клизишта насталог након изградње пруге Београд-Бар још далеке 1972.године, радна група је обишла и угрожене стамбене објекте, саобраћајнице и цело тело клизишта које се протеже од обале Лима до врха брда Пање главе. Према најавама експертског тима резултати испитивања ће ургентно бити преточени у предлог решења санације или евентуалног измештања угрожених објеката и саобраћајница на једној од геолошки најнеуралгичнијих тачака у земљи, која би евентуалним покретањем целог тела клизишта угрозила и сам ток реке Лим и произвео застрашујући кризни сценарио.

Председник општине Прибој Лазар Рвовић изразио је задовољство што је након десет година проблем подигнут на републички ниво.

У решавање проблема на Глишиној води укључила се и Владина Канцеларија за јавна улагања, што уз Радну групу Сектора за ванредне ситуације МУП-а РС, гарантује покретање решења које ће бити или у санацији клизишта или у измештању објеката и инфраструктуре.

Фото: Г. Рековић

ekspertski tim glisina voda