slideshow04

Државни секретар Сенад Махмутовић у Прибоју: Пољопривредници неће остати сами

Након што су општину Прибој и регион јуче задесиле велике временске непогоде у виду града и након што је данас објављена ванредна ситуација на територији општине, локалну самоуправу у Прибоју посетио је државни секретар Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Сенад Махмутовић.

На састанку са председником општине Прибој, Лазаром Рвовићем и његовим сарадницима, резимирано је стање на подручју општине након јучерашњег невремена.

„Највише је интервенција и то 29 било на путној инфраструктури, а прелиминарна процена штете, само на инфраструктури је око 12 милиона и 300 хиљада динара.“, рекао је Рвовић.

Према његовим речима у Прибоју је начињена велика штета на објектима, али и на пластеницима, на пољопривредним културама, претежно малини и другом воћу и поврћу, и подсетио да је Општина Прибој већ формирала Комисију за процену штете на пољопривредним културама услед елементарних непогода, као и да позив носицима пољопривредних газдинстава траје од 11. јуна.

Општини Прибој је већ по претходном позиву пристигло 1181 захтева за накнаду штете, за шта ће локална самоуправа исплатити накнаду у висини од 20 динара по килограму предате малине, а укупно је у Прибоју предато хладњачама 1549 тона малине. Након и јучерашњих временских неприлика, са састанка је поручено да пољопривредници ипак, неће остати сами.

poseta senada mahmutovica

Државни секретар Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Сенад Махмутовић, рекао је да је у Прибоју у име Министарства како би изразио солидарност, не само са пољопривредним произвођачима, већ и свим другим грађанима којима је услед јаких падавина града начињена нека материјална штета. Он је рекао да ће држава Србија изнаћи начин да штете и последице умањи у оној мери колико буде у могућности

„Морамо да заједно смислимо начин и стратегију да бисмо деловали превентивно, а не да се само у будућности бавимо последицама.“, рекао је Махмутовић. 

Он је подсетио да је само у првих пар месеци ове године, систем противградне заштите испалио више ракета него за целу претодну годину, а јуче се деловало са преко 1170 противградних ракета.

Након званичног састанка, са државним секретаром је обиђен и терен, где су се на лицу места уверили у обим штете на појединим пољопривредним парцелама, овај пут у Потпећу, одакле након јучерашњег невремена, предњаче захтеви за процену штете.

Председник општине Прибој је рекао да га радују ангажман и посвећеност Министарства да се на прави и стратешки начин приступи решавању питања малине, нарочито када се ради о лимској малини. Он је рекао да ће локална самоуправа у сарадњи са Владом, трудити се да пронађе начин и модел како да подстакне и подржи произвођаче малине.