slideshow04

Опрема за мање развијене општине

Министар без портфеља Сулејман Угљанин потписао је данас у Београду уговоре са представницима 43 неразвијене општине, међу којима је и општина Прибој, о набавци рачунарске опреме и ласерских штампача.

Тим поводом данас је у Београду и председник општине Прибој, Лазар Рвовић. Опрема је намењена службама које воде матичне књиге у општинама. Циљ пројекта је унапређење капацитета јединица локалне самоуправе и обезбеђивање потребних услова за превођење свих матичних књига у електронски облик.

Данашње потписивање омогућено је Споразумом о пословно-техничкој сарадњи који су прошлог децембра потписали минситар Угљанин за Канцеларију за одрживи развој неразвијених подручја, министар правде и државне управе Никола Селаковић и генерални директор Јавног предузећа ПТТ саобраћаја Србије Милан Кркобабић.

„Ово је доказ како брзо можемо да завршимо посао кад радимо заједно и зато сам захвалан и министарству и ПТТ-у,“ рекао је Угљанин, додајући да је било „крајње време да и неразвијене општине са милион становника буду умрежене у Централни систем података и да и ти људи за неколико минута могу у својим општинама добити лична документа. То је значајан корак напред који олакшава свакодневни живот,  помаже у ставрању стимулативног амбијента за развој тих општина, а олакашаће и контакт нашим људима у дијаспори који би да улажу у неразвијене подручја.“

Укупна вредност опреме је 14 милиона динара, а обезбеђена су 270 рачанура и 282 ласерска штампача. Новац за опрему даје Канцеларија, софтвер, обуку матичара и информатичара, као и умрежавање са Централним системом обезбеђује министарство, а ПТТ ће инсталирати опрему по општинама.
Састанак у Канцеларији за одрживи развој недовољно развијених подручја.