slideshow04

Саопштење за јавност Председника Скупштине општине Прибој

"Данашње неодржано заседање локалног парламента можемо посматрати са више аспеката.
Са аспекта поштовања пословника о раду скупштине, од подношења захтева 16 опозиционих одборника за заказивање 7. седнице СО Прибој, преко консултација са председницима одборничких група, на које нису дошли сви представници опозиције, до данашњег одлагања заседања због недостатка кворума, пословник о раду је у потпуности испоштован.

Политички, апсолутно је легитимно право опозиције да се на овај начин бори за остваривање својих локално политичких циљева, али морам да напоменем да сам као председник СО, понудио да се о овој теми, као и о стању у прибојској просвети, расправља на првој следећој седници СО која се планира крајем фебруара уз услов да се овај захтев повуче, али представници опозиције нису пристали на тај предлог, па смо данас ту где јесмо. Скупштинска већина је одлучила да не долази на седнице које самоиницијативно заказује опозиција, и потпуно сам сигуран да ће тако бити и убудуће. Као председник СО увек позивам на договор, компромис и толеранцију и мислим да, ако постоји добра воља, увек можемо наћи решење да се не доводимо у ситуацију у којој само данас по питању рада локалног парламента.
Са аспекта очувања школе у Кратову, тј. очувања њеног матичног статуса, два дана после подношења овог захтева за сазивање седнице СО, Општинско веће је донело Закључак у коме се повлачи захтев за давање сагласности за План мреже основних школа на подручју општине Прибој све до момента док се не буду равноправно третирале све школске установе са територије Златиборског округа и шире. После те одлуке настава у школи у Кратову је потпуно нормализована, па су са те стране нестали аргументи за сазивање седнице СО, које је у образложењу навела опозиција. Са једне стране, доношењем скупштинске одлуке, показали смо да смо одговорна локална самоуправа према републичкој Влади и ресорном министарству, али са друге стране потпуно је оправдан и разумљив протест родитеља и грађана МЗ Кратово, који не траже ништа друго осим елементарне правде у спровођењу плана рационализације мреже основних школа у Србији – када ова одлука буде јединствена за целу Србију, нека буде и за нашу локалну самоуправу. Закључком Општинског већа повукли смо захтев за давање сагласности Министарства на одлуку о Плану мреже школа, и остали и даље у коректним односима са Владом и ресорним министарством јер су нам такви, добри односи преко потребни и по питању школе у Кратову, али и свих других школских установа у нашој општини, од борбе за одржање четвртог одељења у Гимназији, преко инвестиција у инфраструктури наших школских објеката, по питању реконструкције школских тоалета до замене дотрајале столарије и повећања енергетске ефикасности у нашим школама. Опет напомињем, одлука скупштине је потребна, али не и довољна за примену плана мреже основних школа, јер коначну реч даје Министарство просвете, науке и технолошког развоја, од којих за сада имамо усмене гаранције да сагласност неће дати до момента када се план мреже школа не примени и на остале школске установе у Златиборском округу. Наравно, очекујем да од ресорног Министарства добијемо и писмену гаранцију чиме би овај проблем био коначно решен. На крају и да ставимо ван снаге ову скупштинску одлуку, Министарство може и без одлуке локалне самоуправе Декретом донети План мреже основних школа за подручје општине Прибој, само се плашим да у том случају не прођемо као општина Пожега која има више становника и ученика од општине Прибој и само две матичне основне школе, за разлику од нас који у овом моменту имамо шест.
Борићемо се свим политичким средствима да сачувамо школе у сеоским МЗ, и сигурно да као одговорна локална власт анализирамо све проблеме које имамо у локалној самоуправи и покушавамо да нађемо оптимална решења, а за таква решења је свакако потребно и време и стрпљење. По питању сеоских МЗ могу да кажем да се доста инвестира у инфраструктуру, путеве, обнављају се задружни домови, планира се адаптација сеоских амбуланти, као и отварање месних канцеларија. Мислим да смо на добром путу да створимо услове за оживљавање села, а ако то успемо и школе ће опстати, јер школе свакако највише зависе од броја ученика који их похађају.
Следећа седница СО се планира у последњој седмици фебруара."