slideshow04

Предузетници Прибоја, Ужица и Ариља разменили искуства и изложили проблеме

У просторији Занатског дома у Ариљу, 21.марта , одржан је састанак Удружења предузетника Прибоја, Ужица и Ариља. Поред представника локалних власти и носилаца власти удружења понаособ, присутни су били и власници малих и средњих предузећа који су на практичним примерима указали на постојеће стање ствари.

Најпре се присутнима обратио господин Драгиша Терзић - председник Скупштине општине Ариље, истакавши да сарадња међу предузетницима мора бити интезивна. Локална власт даје пуну подршку предузетницима, који су најчешће у области пољопривреде и текстила. Затим су се укључили гости. Пре свега, господин Горан Вучићевић - председник Извршног одбора Удружења у Прибоју, који је представио слику ствари тренутно у Прибоју. Фонд за пољопривреду општине Прибој је 10 милиона динара, што указује на незавидан положај општине. У компарацији Прибоја и Ариља, Вучићевић је истакао да је Ариље далеко испред у области пољопривреде, пре свега малинарства, јер према подацима Ариље производи  20 000 тона малине, а Прибој свега 1000 тона. Указао је и на проблем недостатка хладњача за воће. Прибојцима је прошли састанак био поучан, али и даље желе да уче од бољих. Предузетници Прибоја су организовали Радничке спортске игре које су ове године хуманитарног типа, а у априлу ће опганизовати и Сајам предузетништва.

Ужичани су пак истакли да је њихов највећи проблем то што локална самоуправа има мало слуха за привреднике и у малој мери им излази у сусрет. Често појединачни предузетници пред таквим баријерама, падају у депресију јер су остали сами у борби.

Ни у Ариљу нису сасвим оптимисти, јер би Министарство пољопривреде требало више улагати и препознати огроман значај општине у области пољопривреде. Истина је да постоји савремена лабараторија за испитивање земљишта, али је потребна и прекогранична сарадња.У овој размени искустава закључено је да би појединачни предузетници требали конкурисати за кредите, а Удружење предузетника би требало бити обавештено о свим посетама амбасадора. Коначно, полазна тачка сваке појединачне иницијативе је јасан став шта је циљ који се жели постићи и како до њега доћи. Борба није лака, али мора да траје - закључили су на крају.
preduzetnici arilje1
preduzetnici arilje2