slideshow04

Посета представника УСАИД-а општини Прибој

Данас су општину Прибој посетили представници УСАИД-а, Ивана Теодоровић, Небојша Ранчић и Иван Петрашиновић, а све у оквиру активности и сарадње са општинама на Пројекту локалног одрживог развоја. Њих је у име локалне самоуправе примио председник општине Прибој, Лазар Рвовић са помоћником Мирославом Буквићем и координатором из Општинске управе на пројектима Усаид-а, Борисом Мрдовићем.

На састанку је било речи о УСАИД-овом пројекту локалног одрживог развоја у медјуопштинском партнерству Ужица, Чајетине, Пријепоља, Прибоја, Нове Вароши и кључним активностима на спровођењу овог пројекта. Представници УСАИД-а, упознали су председника општине са досадашњим резултатима у оквиру активности у реализацији међуопштинске сарадње, предвођене градом Ужице. У току је израда студије за формирање Интегрисаног универзитета Ужице, који се показао као реална потреба овог краја, општина у околини и инвестиција за коју су заинтересоване све општине. Друга фаза међуопштинске сарадње односи се на припрему инвестиционе локације за аеродром Поникве, као један од стратешких пројеката града Ужице и општина у околини, а као трећа фаза пројеката одрживог локалног развоја је Програм обуке лица из локалне самоуправе за привлачење инвестиција. На тај начин, локалне самоуправе имале би лица оспособљена за преговоре и привлачење потенцијалних инвеститора, а сам Програм би се састојао из три модула. Иначе, УСАИД пројекат одрживог локалног развоја је петогодишњи пројекат Америчке агенције за међународни развој који подржава локалне самоуправе, приватни сектор и цивилно друштво да унапреде ефикасност и остваре економију обима кроз међуопштинску сарадњу, са циљем убрзаног економског развоја. 
Кључне активности Пројекта усмерене су на подршку отварању нових радних места и смањење незапослености у регионима. Пројекат пружа стручно-саветодавну помоћ и обезбеђује бесповратна финансијска средства. Када је конкретно у питању, Међуопштинско партнерство предвођено Ужицем, чланице међуопштинског партнерства раде на спровођењу економског програма „Анализа и јачање регионалног ланца вредности“. Циљ пројекта је повећати, за 10%, вредност продатих производа и услуга из региона туристичкој индустрији до јула 2015. године. Имајући у виду да је сектор туризма већ развијен и да се и даље развија у региону око Златибора и оближњих туристичких комплекса, Пројекат ће пружати подршку расту малих и средњих предузећа и пољопривредних газдинстава са подручја међуопштинске сарадње, како би могли да одговоре на тражњу туристичке индустрије. Основна идеја програма је коришћење развијене туристичке индустрије у појединим општинама и градовима партнерства како би се покренуо и развио приватни сектор у и другим локалним заједницама подручја међуопштинске сарадње. Кључне активности економског програма биће усмерене на анализу и јачање ланца вредности у секторима млекарства, воћарства и повртарства, намештаја и услуга. Пројекат ће подржати и развој универзитета у Ужицу како би се повећала регионална конкурентност а помоћи ће и у привлачењу инвеститора са крајњим циљем да се отворе нова радна места.
На крају посете Прибоју, представници УСАИД-а, посетили су Канцеларију за локално економски развој општине Прибој, где су такође представили досадашње резултате и активности на Пројекту локалног одрживог развоја.
poseta usaid jun 2013