slideshow04

Изабран извођач радова за изградњу градске топлане на биомасу

Конзорцијум „Јужна Бачка“ из Новог Сада градиће нову градску топлану на биомасу у Прибоју, резултат је тендера који је расписало Министарство рударства и енергетике Владе Републике Србије.

Изградња топлане по тендеру коштаће 5.250.000,00 евра, а након спровођења свих процедура и потписивања уговора са извођачем, почетак радова се очекује најкасније до јесени, а нова градска топлана биће у функцији од грејне сезоне 2021/22. године – каже заменик председника општине Прибој, Саша Василић.

toplana ilustracija

Топлана ће бити снаге од 8 MW на биомасу, а имаће и два резервна котла на лож уље, укупне снаге 15 MW. На тај начин Прибој ће уз Мали Зворник бити први случај у Србији, где се досадашња фосилна горива (мазут) у систему даљинског грејања потпуно замењују биомасом.

"Када за годину дана нова градска топлана на биомасу буде у функцији, уз претходну реконструкцију дотрајалих топловода и подстаница, Прибојци који се греју на даљински систем имаће квалитетно и континуирано грејање свих 24 сата, корисници ће плаћати онолико колико потроше, уштеде енергенте биће најмање 50 одсто, а тиме ће бити остварене значајне уштеде и у општинском буџету.", каже Василић.

Поред постојећих корисника, нова топлана омогућиће прикључке и другим потрошачима у зградама, у којима до сада није био уведен даљински систем топлотне енергије, они већ ових дана могу исказати своја интересовања ЈП „Топлана“ у Прибоју, како би се кроз предстојећи тендер могле набавити и подстанице за нове зграде, а које ће у неком будућем периоду, станари морати сами да финансирају.

Крајем септембра, председник општине Прибој Лазар Рвовић, у Београду је потписао трилатерални уговор са Министарством енергетике Владе Србије и немачком Развојном банком КфВ, о комплетној реконструкцији грејања на даљински систем у Прибоју.

У Прибоју је већ доста урађено на побољшању енергетске ефикасности када је грејање у питању. У ОШ „Бранко Радичевић“ инсталирана је котларница на биомасу, односно пелет снаге 0,9 MW, која загрева школу, вртић у овом делу града и зграде Општинске управе и Дома културе. У школском комплексу у новом делу града, прошле јесени, у функцију је пуштена и новоизграђена топлана на дрвну сечку снаге од 1,8 MW, која поред 4 школе загрева и просторије амбуланте и диспанзера Дома здравља у Новом Прибоју, док је у ОШ „Никола Тесла“ у Прибојској Бањи инсталиран котао на пелет снаге 0,25 MW.

План локалне самоуправе је да се у другој фази енергетске ефикасности помогне и власницима индивидуалних домаћинстава у градском и приградском делу, са набавком адекватнх ложишта, која ће уз мању потрошњу енергената повећати квалитет грејања, али побољшати и укупну еколошку слику града односно квалитет ваздуха.