slideshow04

Радови за изградњу градске топлане на биомасу почињу у септембру

Након потписивања уговора о изградњи нове градске топлане на биомасу у Прибоју, половином јуна, у петак, 3. јула, у просторијама новоотвореног Регионалног иновационог стартап центра у Прибоју, одржан је први, иницијални састанак са представницима извођача, конзорцијумом Јужна Бачка из Новог Сада, али и са представницима свих чинилаца овог пројекта, на коме су тачно прецизирани рокови за изградњу нове топлане.

Заменик председника Општине, Саша Василић, каже да би до 1.октобра наредне године, требало да имамо нову топлану, а стављање исте у функцију од грејне сезоне 2021/2022.

inicijalni sastanak izgradnja gradske toplane

"Припремни, односно земљани радови на изградњи градске топлане на биомасу у Прибоју почеће у августу, док грађевински радови стартују 10.септембра. Пројекат изградње градске топлане на биомасу подразумева и комплетну реконструкцију топловода у Прибоју и изградњу нових подстаница. Тендер за реконструкцију топловода је завршен, одабран је и извођач, а тендер за замену подстаница је у току. Радови ће почети у априлу наредне године, након завршетка предстојеће грејне сезоне. " рекао је Василић.

Подсетимо, будућа топлана биће снаге од 8 MW на биомасу, а имаће и два резервна котла на лож уље, укупне снаге 15 MW. Уз општину Мали Зворник, Прибој је прва локална самоуправа у Србији, која ће на овај начин досадашња фосилна горива, у потпуности заменити биомасом.

Прибојци који се греју на даљински систем имаће убудуће квалитетно и континуирано грејање свих 24 сата, корисници ће плаћати онолико колико потроше, уштеде енергенте биће најмање 50 одсто, а тиме ће бити остварене значајне уштеде и у општинском буџету. Изградњом топлане на биомасу, поред енергетске ефикасности, неће бити занемарљив ни еколошки ефекат.

Поред постојећих корисника, нова топлана омогућиће прикључке и другим потрошачима у зградама, у којима до сада није био уведен даљински систем грејања.