slideshow04

"Истина нема рок трајања"

"Истина нема рок трајања", назив је најновијег романа савременог књижевног ствараоца, рођеног Прибојца, др Миомира Милинковића.

Роман је објављен овог пролећа а његова промоција у родном граду аутора, где је дуго радио као професор у основим и средњим школама, одржана је 26.маја у Дому културе. Поред аутора на овој књижевној вечери учествовали су и др Милутин Ђуричковић, књижевник и књижевни критичар и др Велибор Јовановић, такође књижевник и пуне четири деценије професор у нашем граду.

Радња романа "Истина нема рок трајања" одвија се у овом крају, на просторима југозападне Србије, у поратно време, у првој деценији после Другог светског рата, што су биле и године страха, несигурности, подозривости у све и свакога. Радња овог штива је логичан наставак претходног романа аутора, такође аутентичног назива -"Шумљаци".

"Мој циљ је био да прикажем не само фактографију тог периода, већ психологију поратног времена, не стављајући се ни на страну комуниста, који су уводили нова друштвена и животна правила, нити на ону другу страну, која се није мирила са тим новим друштвеним поретком. Читаоцима остављам да сами изведу закључке о том, свакако, тешком и турбулентном времену.", каже аутор романа Миомир Милинковић.

"У питању је озбиљан роман и храброст је аутора да и са ове временске дистанце напише роман о том поратном периоду.", рекао је књижевни критичар Милутин Ђуричковић, док је Велибор Јовановић истакао да га у овом роману Милинковић подсећа на непоновљивог Бранка Ћопића.

Професор Миомир Милинковић је књижевник и научни радник, донедавно редовни професор књижевности и реторике на Универзитетима у Београду, Приштини и Крагујевцу, сада пензионерске дане проводи у Београду. Доктор је књижевних наука, бави се научним радом и пише белетристику. Објавио је 44 књиге и 250 књижевних критика и научних радова.