slideshow04

Караван "Дигитална експедиција" боравио у Прибоју

Караван "Дигитална експедиција", 21. и 22. априла, боравио је у Прибоју и окупио све генерације, које су имале прилику да се упознају са кључним дигиталним вештинама 21 века, електронским услугама, основама дигиталне безбедности и писмености, као и осталим аспектима и погодностима које нуди дигитални простор и омогућавају нове технологије.

"Локална самоуправа у Прибоју је међу првима увела еПисарницу, Систем 48 сати, добитници смо и признања Шампион безготовинског плаћања, тренутно траје имплементација еАграра, еУправе а у разради је и еПарламент", рекао је Борис Мрдовић, председник СО Прибој, који је у име локалне самоурпаве и захвалио члановима Дигиталне ексепдиције, што су на свом путу, изабрали баш наш град.

"Влада Републике Србије препознала је значај дигитализације за развој земље, привреде и друштва и улаже значајна средства у изградњу дигиталне инфраструктуре и дигиталне писмености. Циљ је да се стигне до сваког грађанина ове земље, до сваког детета и родитеља, и оно што данас видимо у Прибоју јесте круна једног великог програма.", истакао је државни секретар Министарства информисања и телекомуникација, Милан Добријевић.

"Циљ Дигиталне експедиције је да се стигне до сваког грађанина ове земље, до сваког детета и родитеља, па су зато и у Прибоју реализоване обуке за кључне дигиталне вештине за све грађане.", рекао је Лав Пајкић, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачку и социјалну заштиту.

"Влада Републике Србије настоји да сви грађани Србије имају једнак приступ интернету и дигиталним услугама и жели да стечено знање користе у пракси на најбољи начин.", поручила је Биљана Марић, помоћник директора Канцеларије за ИТ и еУправу.

Посебна пажња током "Дигиталне експедиције 2023" усмерена је на најстарије суграђане, па је тако у Удружењеу пензионера у Прибоју формиран и Дигитални кутак, за који је Програм Уједињених нација за развој, донирао два рачунара и уређај за штампање и скенирање. У њему ће се, наставити обуке за наше најстарије суграђане.

Ученици основних школа представљају најризичнију групу у дигиталном свету, па је због тога, током овог дигиталног каравана, одржана и серија радионица које се баве сигурним коришћењем интернета, критичким размишљањем и медијском и дигиталном писменошћу, како би ова група била што боље информисана и заштићена.

Караван "Дигитална експедиција" се спроводи уз подршку Министарства информисања и телекомуникација, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Канцеларије за ИТ и еУправу и Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, у партнерству са Програмом Уједињених нација за развој, Америчком агенцијом за међународни развој и европском организацијом Пропулсион.