slideshow04

У Прибоју отворен ХИСПА (HISPA) центар за хипертензију, превенцију шлога и инфаркта

Данас је у прибојској болници званично отворен ХИСПА центар за хипертензију, превенцију шлога и инфаркта, какав постоји у 30 градова широм Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине и Хрватске. Центар у коме ће радити тимови лекара који на најквалитетнији и најсавременији начин лечи пацијенте, отворен је у сарадњи са Општом болницом Прибој и Здравственим центром Ужице уз несебичну подршку локалне самоуправе.

hispa centar priboj 1

Отварању једног оваквог центра који ће на мултидисциплиниран и персонализован начин бити доступан пацијентима, присуствовали су кардиолог доцент др Небојиша Тасић, начелник Центра за хипертензију Института за кардиоваскуларне болести „Дедиње” и председник Удружења центара за хипертензију, превенцију шлога и инфаркта, кардиолог др Зоран Читаковић начелник Ужичког ХИСПА центра, др Милош Божовић директор Здравственог центра Ужице, др Јасминко Тоскић директор Опште болнице Прибој, Зоран Пешовић председник Удружења Прибојаца у Београду и први човек прибојске општине која подржава један овакав пројекат, Лазар Рвовић.
Основна идеја ових центара, какви постоје широм земље и окружења јесте једна високо специјалнизована услуга очувања здравља. Болесни људи који имају нерегулисан или неадекватно регулисан крвни притисак, хипертензију, поготово они људи који не могу тако лако да код својих лекара реше проблем, биће примарни корисници овог центра. Посебан фокус биће на особама које имају повишен кардиоваскуларни ризик. У рад центра биће укључени кардиолози, нефролози, ендокринолози, неуролози као и лекари других специјалности. Поред савремене дијагностике и сталног лекарског надзора опсервирани пацијенти добијаће персонализовану нефармаколошку и фармаколошку терапију, прилагођену личним потребама. Ови пацијенти ће уједно бити на специфичан начин праћени преко јединствене базе пацијената за читаву Србију.
Хиспа центар је отворио др Небојиша Тасић, начелник Центра за хипертензију Института за кардиоваскуларне болести „Дедиње” и председник Удружења центара за хипертензију, превенцију шлога и инфаркта, који је том приликом рекао да је ово пример добре сарадње са локалном самоуправом, од које је један овакав пројекат имао подршку. Он се захвалио председнику општине Прибој, представницима Здравственог центра Ужице и Опште болнице Прибој, али и Прибојцу Зорану Пешовићу, који је, како је рекао, био једна врста координације и кохезије у сарадњи.

hispa centar priboj 2

"Ово је један природан наставак једне сјајне сарадње са Златиборским округом, где ће постојати мрежа центара у овом крају. Иако је дуго најављиван и договаран центар, ово је недеља пред Светски дан срца и желимо да кажемо да је срце не само један митски, већ веома важан орган."
Он је рекао да сваки болесник у једном оваквом центру добија свој индивидуални програм лечења, али је и најавио да је у плану отварање још оваквих центара у окружењу, за почетак у болници у Пријепољу.
Грађане Прибоја на консултације и прегледе у прибојски ХИСПА центар позвао је др Зоран Читаковић начелник Ужичког ХИСПО центра, како би кренули са превентивним збрињавањем и лечењем. Према његовим речима искуства у Ужицу су изузетна:
"Ми већ две године радимо један озбиљан ХИСПО програм, који подразумева персонално збрињавање болесника са хипертензијом и болесника који имају факторе ризика за инфаркт и шлог. Пракса показује да већина болесника који су се превентивно укључили у овај проблем, да су одређене проблеме са здрављем регулисали."
Директор Опште болнице Прибој др Јасминко Тоскић рекао је да је данас велики дан за прибојску болницу. Он је изразио своју захвалност свима који су допринели отварању центра. Директор ЗЦ Ужице др Милош Божовић апострофирао је добру сарадњу Здравственог центра Ужице са болницом у Прибоју.
Отварање центра не би било могуће без добре сарадње са локалном самоуправом, која иначе како је подсетио председник Рвовић, иако је међу најсиромашнијима, издваја највише средстава за здравствену заштиту својих пацијената.
"Све оно што је у интересу грађана Прибоја, нарочито оно што је везано за здравство, ми смо увек подржавали. Ја морам да подсетим да је општина Прибој највише улагала у здравствену заштиту, за увођење централног гаса, отварање одељења за дијализу, неопходну опрему. Општина је увек проналазила начин да помогне овакве ствари."

hispa centar priboj 3

Рвовић се захвалио на томе што је препозната потреба за постојањем једног оваквог центра у Прибоју, не само због грађана Прибоја већ и једног доброг дела Републике Српске који гравитира ка Прибоју.
У наредном периоду очекује се да центар заживи, а данас је пристигао и први део опреме у виду једног лаптопа и штампача, којим ће ХИСПА центар бити опремљен.
Једна од три најчешће болести савременог човека јесте, поред болести срца и малигних болести, мождани удар, који често проузрокује тешку инвалидност, док у Србији сваког сата од различитих облика кардиоваскуларних болести умре шест особа, од којих се свака осма налази у најпродуктивнијим годинама живота. Због ових алармантних података, велики значај ће имати центри за хипертензију, превенцију инфаркта и шлога, који се отварају у великом броју градова у Србији, а један такав који је отворен данас у Прибоју поштедеће пацијенте одласка у Београд да би их стручњак прегледао, већ ће све информације моћи да добију од тима лекара у градској болници. Најтежи болесници али и они који желе да делују превентивно, уместо да лутају од лекара до лекара сада имају место где могу да потраже помоћ.
С.М.