banner-mosi2018

У Прибоју одржана трибина "Ка бољој заштити жена са искуством насиља у породици и партнерским односима на Златиборском округу"

У просторијама Канцеларије за младе, у петак 22.децембра, одржана је трибина под називом "Ка бољој заштити жена са искуством насиља у породици и партнерским односима на Златиборском округу". Трибину су организовали Женски центар Ужице, Удружење "Сачувајмо село" Прибој, Унија жена СНС, а подршку је дала и Скупштина општине Прибој, са Одбором за равноправност полова.

Грађанке и грађани Прибоја подробније су информисани о правној заштити од насиља у породици и примени Закона о спречавању насиља у породици, који је ступио на снагу првог јуна 2017.год. Поред тога, представљене су могућности подршке кроз СОС услугу и друге активности које Удружене жене Златиборског округа покрећу како би се заокружила заштита и подршка женама са искуством насиља у складу са Истанбулском конвенцијом.

Присутни су се упознали са услугом бесплатан СОС телефон, о чему је говорила координаторка Радмила Гујанчић, изневши фрапантне податке о насиљу у породици које се свакодневно дешава, али нажалост још увек у малом броју пријављује. Кроз ову услугу, на нивоу Златиборског округа, жртвама насиља пружа се бесплатна психо-социјална и едукативна подршка, као и правна помоћ.

О законодавном оквиру заштите од насиља у породици и партнерског насиља, као и о практичним искуствима, говорила је консултанткиња на СОС телефону и прижању бесплатне правне помоћи, дипл.правница Весна Богдановић.

Наредни корак у борби против насиља у породици и спречавању понављања истог је изградња регионалне сигурне куће, пројекта који су подржале одборнице Скупштине општине Прибој, регионализација СОС телефона, формирање Фонда за жене и примену Истанбулске конвенције. Према званичним подацима, починиоци насиља у породици су великом већином мушкарци, око 78% пријављених и процесуираних случајева, а најчешће жртве насиља су жене, деца и старије особе. Према подацима УН, први узрок смрти или инвалидности међу женама, нису болести или саобраћајне несреће, већ насиље, а најопасније место за жену је њен сопствени дом.

tribina bolja zastita zena