slideshow04

Министар Ненад Поповић у Прибоју: Иновативни центар шанса за Прибој и регион

Општину Прибој данас је посетио министар без портфеља у Влади Србије, задужен за иновације и технологију Ненад Поповић. Прибој као општина која је добијањем 13. Слободне зоне у Србији и оживљавањем наменске индустрије у ФАП-у, покренула индустријску обнову, у наредном периоду могла би да добије и Регионални иновациони центар, што је била тема састанка са локалним руководством.

poseta ministra nenada popovica

 

На састанку са председником општине Прибој, Лазарем Рвовићем, његовим замеником Сашом Василићем и народним послаником из Прибоја, Крстом Јањушевићем, сумирани су резултати заједничког рада државе и локалне самоуправе у протекле три године. Министар Поповић, оценио је да је затекао један потпуно нови Прибој, који ће тек кренути у иновационе реформе.

"Од старог Прибоја, који је био урушен, видео сам потпуно нови Прибој. Сигурно је да ово што је урађено у протекле три године, треба да служи за пример свима у Србији, како из једне потпуно тешке ситуације и апатије, може да се развије нешто потпуно ново", рекао је Поповић.

Министар је приликом посете обишао радове на потпуној обнови Машинско-електротехничке школе и прибојску Слободну зону.

По његовој оцени, Слободна зона која је до скоро била индустријско сивило, данас је једна од најмодернијих у Србији, са преко 300 радника у 7 компанија, које су све иностране.

Као главни проблем препознат је недостатак инжењерског кадра и образовних профила техничке и машинске струке, те ће се у будућности свакако радити на довођењу одељења Техничког и Машинског факултета у Прибој. Разговори о доласку Техничког факултета из Новог Сада у Прибој, како је открио Поповић, увелико су у току. Осим стварањем инжењерског кадра, велику улогу у индустријској и технолошкој револуцији у Прибоју имаће Машинско-електротехничка школа у Прибоју, која захваљујући улагањима државе, сигурно постаје једна од најмодернијих у Србији за профилисање машинских и техничких кадрова.

Председник општине Прибој оценио је да је данашња посета министра Поповића, потврда опредељења Владе да помогне Прибоју.

"Прибој мора бити индустријско место, центар индустрије целог овог подручја и у том смислу и у том правцу иде се систематски. Данас смо обишли радове на Машинско-електротехничкој школи, све у циљу да знањем побеђујемо", рекао је Рвовић.

Он је рекао да и држава и општина желе да створе одличне услове за школовање нових кадрова, а све у правцу задовољавања потреба инвеститора, а ићи ће се и у правцу тога да Прибој постане град у коме ће се школовати нови инжењери.

"Уз подршку Владе Србије, боље време за Прибој сигурно долази и већ се осећају помаци", оценио је Рвовић.

Народни посланик Крсто Јањушевић, подсетио је на период пре добијања Слободне зоне, која је данас једна од најмодернијих и која запошљава велики број људи, све захваљујући великим напорима Владе Србије да помогне Прибоју.

"Пре три године нисмо имали ни приступну саобраћајницу, имали смо једну где два аутомобила нису могла да се мимоиђу и веома лоше услове, мали број радника и простор где нисмо могли доводити инвеститоре, као и лоше имовинско-правне односе. Након формирања Слободне зоне, ми данас овде имамо преко 300 нових радних места, седам фирми које овде послују и где свака од њих у току ове и идуће године планира проширење својих капацитета", рекао је Јањушевић.

Он је зону назвао местом где се сваки дан активно, живо ради на побољшању економског амбијента у Прибоју, те је открио да се увелико ради на проширењу капацитета једне постојеће фирме и доласку још једне велике домаће компаније. Осим Влади Србије и локалној самоуправи, Јањушевић је заслуге за одрживост Слободне зоне и многе пројекте у вези са њом приписао многим Прибојцима, који су се из иностранства и других градова Србије активно укључили у бригу за развој Прибоја.

У оквиру посете било је речи и о довођењу нових инвеститора из Европе и Русије, али и о отварању иновационог и старт ап центра у Прибоју, што би била подршка младима у региону. Регионални иновациони и старт ап центар омогућио да младе и новоосноване компаније раде са онима које већ послују, јер симбиоза традиционалне индустрије са новим иновационим старт ап компанијама је оно што је донело прогрес Европи, а сигурно ће и Прибоју, закључак је данашње посете.