slideshow04

Прибој добија високошколску установу машинске струке: Прва година бесплатна за све студенте

Након прошлонедељног састанка у Трстенику народног посланика из Прибоја, Крста Јањушевића са руководством Високе техничке машинске школе струковних студија, данас је у прибојској Слободној зони одржан састанак и презентација ове школе, поводом отварања јединице ове образовне установе у Прибоју.

Састанку са представницима привредног сектора Прибоја и инвеститора који послују у Слободној зони, присуствовало је руководство и професорски кадар Високе техничке школе струковних студија из Трстеника, представници ресорног Министарства просвете, саветник из Председништва Србије, Марко Пећанац, народни посланик Крсто Јањушевић и председник општине Прибој, Лазар Рвовић.

Народни посланик из Прибоја, Крсто Јањушевић, подсетио је да је машинска струка Прибоју најнеопходнија у овом тренутку, када се развија Слободна зона и опоравља индустрија.

"Имали смо огромну подршку Владе Србије у формирању Слободне индустријске зоне у Прибоју пре три године и седам фирми које сада послују у њој. Очекујемо уговор и са једном од најбољих домаћих компанија и нова радна места за Прибојце. Великим напорима Владе такође се стварају услови за улазак ФАП-а у систем одбрамбене индустрије Србије. Долазак високе школске јединице машинског смера у Прибој је нови знак велике подршке дрзаве Прибоју и још један корак у јачању економске ситуације у насој општини.", рекао је Јањушевић.

Он је подсетио на предности уписа у ову школу и смера Производно машинство у Прибоју, имајући у виду да ће студенти исте искористити могућност дуалног образовања, како у самом комплексу Слободне индустријске зоне, у којој ће се ова високошколска јединица налазити, тако и у погонима ФАП Корпорације.

Задовољство због отварања ове реномиране високошколске установе у Прибоју, изразио је и председник Општине, који је открио да је локална самоуправа решила да финансира школовање првих 30 уписаних студената, док ће за све друге трошкове школовања покрити ова школа, тако да је у Прибоју од октобра месеца, прва година студија за све студенте бесплатна.

"Определили смо се за улагање у образовање, јер је то најбољи могући начин да подстакнемо развој Прибоја, а без овога, без квалитетне радне снаге, развој је немогућ.", рекао је Лазар Рвовић.

priboj dobija visoko skolsku ustanovu

Рвовић је подсетио да су добри услови у Прибоју створени захваљујући подршци државе и Владе, те енергије и напора председника државе, који је зацртао као циљ да се Прибоју мора помоћи.

Представник Министарства просвете, професор Бранислав Јеремић, оценио је да је у Прибоју данас почело нешто веома значајно, а то је почетак високог образовања.

Директор Високе техничке машинске школе струковних студија, изразио је задовољство због сарадње која је данас успостављена, рекавши да је ово један од начина да се млади задрже у Прибоју, а притом имају добре услове школовања, уз чврсто обећање да ова школа неће разочарати. Такође је изразио и наду да се у будућности, осим Производног машинства отворе и други студијски програми, а све у складу са потребама тржишта рада.

Висока техничка машинска школа струковних студија у Трстенику, државна је образовна установа, основана 1962.године, а настава на студијском програму Производно машинство, који ће постојати у јединици у Прибоју, одржава се од самог оснивања. По завршеним студијама, свршени студент стиче звање струковни инжењер машинства, а саме студије трајаће шест семестара, док ће настава у јединици у Прибоју бити организована сходно обавезама студената који студирају уз рад, а седиште школе биће у Управној згради Слободне зоне.

Долазак високе школске јединице машинског смера у Прибој је нови знак велике подршке државе Прибоју и извор неопходних кадрова прибојској привреди.