slideshow04

Прибој део мреже 7500 локалних самоуправа које улажу у обновљљиве изворе енергије и енергетску ефикасност

Општина Прибој, позната по успешној реализацији преласка на коришћење топлотне енергије из биомасе у јавним објектима, постала је чланица мреже “Повеља градоначелника”, која окупља преко седам и по хиљада локалних самоуправа из целог света. Прикључујујући се овом покрету, Прибој је изразио спремност да на територији своје општине, коришћењем обновљивих извора енергије, првенствено биомасе, и другим мерама енергетске ефикасности, до 2030.године смањи емисије гасова са ефектом стаклене баште за преко 40 одсто и да усвоји Акциони план за климу и одрживу енергију који покрива период до 2030. године.

Повељу је потписао председник Општине Прибој Лазар Рвовић, а свечаности организованој том приликом присуствовали су представници Немачке организације за међународну сарадњу ГИЗ, Канцеларије за јавна улагања Републике Србије, Регионалне развојне агенције Златибор, Амбасаде Француске, РЕС Фондације, Мреже добре енергије, Радне групе за биомасу и енергетску ефикасност Златиборске области, локалних самоуправа из округа и других партнера у пројектима из ове области.

“Успех који је на пољу коришћења извора обновљиве енергије у систему грејања јавних зграда остварила Општина Прибој превазилази локални значај. Захваљујући напредном размишљању и ефикасном приступу представника прибојске локалне самоуправе, добили смо пример који на националном новоу можемо да промовишемо као доказ да нешто што смо до сада гледали само на папиру као савршено искуство развијених земаља, може да се реализује и код нас са позитивним исходом у сваком смислу –доприноса градском буџету, здрављу грађана и одрживом развоју локалне привреде,” рекао је том приликом Марко Благојевић, директор Канцеларије за јавна улагања, која пружа финансијску подршку изградњи нове котларнице капацитета 1,8 МW на дрвну сечку која ће снабдевати две основне и две средње школе и амбуланту Дома здравља у Прибоју.

Пре две године Општина Прибој је, из сопствених средстава, изградила котларницу капацитета 0,9 MW на пелет, која топлотом снадбева школу, предшколску установу, културни центар и зграду општинске управе.

Сада је завршена и техничка документација за изградње нове градске топлане на биомасу чија изградња би, како је рекао заменик председника Општине Прибој, Саша Василић, могла да буде готова 2020. године.

“Техничку подршку у том пројекту, као и свим осталим у овој области, пружа нам ГИЗ у оквиру Немачко-српске развојне сарадње, а финансијску за тај пројекат Немачка развојна банка KFW. Ми смо свој део посла обавили, а сада следи процедура око финансијског дела. Како сада теку ствари, мислим да ћемо са израдњом почети на јесен 2019.године,” објаснио је Василић и представницима медија открио да Општина Прибој тренутно ради на још једном подухвату из области енергетске ефикасности. “У складу са Законом о становању и одржавању зграда, Скупштина општине ће већ у наредних неколико дана усвојити подзаконске акте који ће омогућити да у буџету за 2019. годину издвојимо значајна средства за обнову стамбених зграда у складу са стандардима енергетске ефикасности. У питању су приватне зграде које имају скупштине станара, а верујем да ћемо грађанима моћи да помогнемо са износом до 80 одсто финансијског удела у замени столарије и фасада,” најавио је Василић.

Учесници скупа сложили су се у оцени да је успех Прибоја веома важан као пример другим општинама и градовима. Како у смислу сарадње која је остварена између локалне самоуправе, државних институција, организација попут ГИЗ-а и цивилног сектора, тако и у погледу мотивисања општина и градова да на овом пољу активно раде. “На планирању активности, али и ризика пројеката у Прибоју се веома озбљно радило. У томе су учествовали партнери из ГИЗ-а, чија је експертиза била пресудна у најризичнијем делу– одабиру обновљивог енергента којим ће бити замењена фосилна горива, али и са Шумарског факултета и из Србијашума, који су истовремено и корисници и управљају шумама на националном нову. Захваљујући таквом приступу добијени су резултати који ће охрабрити друге, ускоро Нову Варош, Бајину Башту и Пријепоље, да примене овај модел,” оценио је директор Регионалне развојне агенције Златибор, Славко Лукић.

У наставку свечаности уприличене поводом потписивања Повеље градоначелника одржана је радионица комуникационих вештина на којој су размењена искуства комуникационих активности према грађанима локалних средина из области енергетске ефикасности, обновљивих извора и других области повезаних са климатским променама.

Извор: ГИЗ

povelja gradonacelnika