slideshow04

ЕУ ПРО: Општина Прибој пример добре праксе - уручена одлука о финансирању пројекта од 350.000 евра

У Крагујевцу је у среду, 14. новембра, одржано свечано уручивање одлука о финансирању пројеката који ће допринети побољшању пословног окружења у 34 локалне самоуправе у Србији, у оквиру програма ЕУ ПРО.

Уз финансијску подршку Европске уније, локалне самоуправе ће реализовати пројекте који се односе на израду техничке и планске документације, као и пројекте пословне инфраструктуре, што ће допринети јачању конкурентности на локалном нивоу, кроз унапређење инафраструктуре и стварање повољног окружења за пословање. 

Председнику општине Прибој, Лазару Рвовићу, уручена је одлука о финансирању пројекта „Реконструкција постојеће и изградња нове водоводне и хидрантске мреже у Слободној зони Прибој“, коју ће са 281.000 евра помоћи Европска унија, а остатак ће финансирати локална самоуправа. Циљ овог пројекта јесте обезбеђивање уредног снабдевања водом и противпожарна заштита, елиминисање губитака на водоводној мрежи, али и комунално опремање гринфилд локације, која ће на тај начин бити припремљена за изградњу новог производног погона.

eu pro priboj dobre prakse1

У име општине Прибој, Магдалена Пријовић, шефица ЛЦ РРА Златибор у Прибоју, представила је позитивна искуства која је општина Прибој имала са развојним програмима Европске уније у претходних десетак година, са акцентом на инфраструктурне пројекте који се реализују у Слободној зони. Општина Прибој је имала прилику да презентује своје резултате као пример добре праксе, будући да је наша локална самоуправа успешно аплицирала и реализовала пројекте у свим досадашњим програмима.

Одлуке о финансирању пројеката, представницима локалних самоуправа је уручио Сем Фабрици, шеф Делегације ЕУ у Србији, а финансијска подршка Уније кроз овај програм износи преко 5 милиона евра.

„Европска унија пружа континуирану подршку локалном развоју са досадашњим улагањем од 300 милиона евра, а само финансирање развоја пословне инфраструктуре омогућиће унапређење укупног пословног окружења у Србији и привлачење инвестиција те бољи живот становништва“, рекао је амбасадор Фабрици, честитајући представницима 34 локалне самоуправе, којима је преко развојног програма ЕУ ПРО одобрено укупно 40 пројеката.

eu pro priboj dobre prakse2