slideshow04

Јесења садња дрвећа и другог садног материјала у Прибоју

Како сада већ традиција налаже, у складу са естетским и еколошким потребама Прибоја и његових становника, ове јесени је у току садња дрвећа и другог садног материјала у Прибоју.

Претходно је на основу спроведене јавне набавке, у априлу месецу ове године, Расадник "Жића" Велики Шиљеговац је испоручио садни материјал по спецификацији у тендеру. Испоручено је 250 садница ниског збунастог материјала за садњу у жардињере и кружни ток у Насељу и 200 садница ниских и високох лишћара са декоративним одликама крошње, листа или цвета сто ће бити посађено у дрвореде на реконстуисаном тротоару, новоформираним паркинзима и спортско-рекреативној зони у Прибоју. Један део цветнодекоративног лишћарског материјала ће се посадити у стамбеним блоковима.

Саднице су пресађене у расаднику од три до пет пута зависно од врсте, прилагођене развоју у урбаним срединама. Дебљина стабла се мери од 7 cm за спорорастуће форме као сто је Salix integra Hachuro NISIKI па до преко 15 cm за Прунус, Acer, Tilia и сл, махом дрворедне саднице. Тако се креће и висина која за поједине врсте прелази и преко 5 метара али од кореновог врата до калема или најнизе гране у круни мора да буде од 2,5 метара до 3,0 метара чистог стабла због намене садње у дрвореде.

Укупна вредност набавке ових садница са превозом је 751.500,00 без ПДВ.

sadnice 2018