slideshow04

Одржана пета седница Општинског већа општине Прибој

Општинско веће општине Прибој, на својој петој седници, у уторак 17.новембра, дало је сагласност на Споразум о суфинансирању изградње трансфер станице са рециклажним двориштем на локацији „Бањица“, заједно са општинама Пријепоље и Нова Варош. Када трансфер станица буде изграђена, комунални отпад из ове три општине транспортоваће се на Регионалну депонију „Дубоко“, која се налази на подручју града Ужица, а уместо садашњих депонија, у току Лима кроз Србију, биће зелене оазе.

Иницијални састанак са челницима три поменуте општине одржан је ових дана у Београду, који је уприличила Ирена Вујовић, нова министарка заштите животне средине, а локалне самоуправе сада разрађују даље овој план.

Тако ће у близини железничке станице Бистрица, уместо својевремено започете Регионале санитарне депоније, бити изграђена трансфер станица за рециклажу комуналног отпада, који ће се одатле транспортовати у депонију „Дубоко“. Носилац инвестиције биће општина Нова Варош, на чијој се територији и налази локација „Бањица“, а обавезе локалних самоуправа на њеној изградњи су одређене у процентима, зависно од броја становника - Нова Варош 20 %, општина Прибој 30% и Пријепоље 50 процената.

Реализација овог пројекта, поред изградње транасфер станице, санирања депонија „Дубоки Поток“ и „Стањевине“, подразумева и проширење депоније „Дубоко“.

У међувремену, док се не изгради трансфер станица, отпад са пријепољске депоније „Стањевине“ и из Прибоја, према постигнутом договору, одлагаће се на прибојској депонији „Дубоки Поток“, где тренутно смеће одлажу и Нововарошани.

Због такве одлуке појавила се и бојазан грађана Прибоја, а у том контексту опрезан је и председник општине Лазар Рвовић, који је одлучан да неће дозволити нову депонију Стањевине на подручју општине Прибој.

Уколико неке од страна не буду одговорне у спровођењу својих обавеза, како истиче председник Рвовић, Прибој има контролни механизам, па ће се мењати стање, на основу потписаног споразума комуналних предузећа три општине о привременом одлагању смећа на депонији „Дубоки Поток“ и повлачити адекватни потези.

Чланови Општинског већа дали су и сагласност на План заштите и спасавања у општини Прибој, а донета је и Одлука о утврђивању просечне цене квадратног метра непокретности и пореза на имовину за 2021.годину. Цена по зонама остала је иста, као и претходних година.

Након редовне седнице, чланови Општинског већа, јуче су заседали и у функцији Скупштине Индустријских паркова Прибој, на којој је донета одлука о продаји грађевинског земљишта компанији ИНМОЛД из Пожеге, што у перспективи значи, ново проширење ове компаније у Слободној зони Прибој, а тиме и отварање нових радних места односно запошљавање наших суграђана.