slideshow04

Дан белог штапа

Дан слепих и слабовидих особа или Дан белог штапа, на пригодан начин, обележен је и међу члановима Међуопштинске организације из Прибоја, Пријепоља и Нове Вароши.

Домаћин је била општина Прибој, а леп дан омогућио је члановима ове организације да се окупе, размене искуства, искажу своје потребе, али и да свима нама скрену пажњу на себе, на укорењене предрасуде, на своје проблеме, које заједно са њима треба да решавамо.

"Ми смо тешко запошљива популација, иако нам од тога зависи и егзистениција. И што општина боље стоји, то су и наше шансе за запошљавање веће." - истакла је Драгана Дучић, члан УО слепих и слабовидих Србије.

Запошљавање, односно егзистенција нису једини проблеми ове популације.

"Иако је општина Прибој доста учинила на побољшању нашег положаја, ипак имамо проблема у коришћењу превоза, са бахатим возачима, преласком улице, кретању по тротоару који су закрчени, јер они који постављају те "баријере", изгледа да заборављају да ми то не видимо.", прича Омер Ћеловић из Прибоја, иначе заменик председника МО Пријепоље, којој припадају и чланови из Прибој.

А наше предрасуде, које најмање коштају, највише боле и тешко се превазилазе.

"Иако сам потпуно слепа, ја плетем чарапе, џемпере, радим све по кући. Одем понекад и на нека славља, свадбе, а онда тамо чујем-што је ова дошла, шта ће она да види. Ето, још увек има предрасуда, које боле." - каже Мирослава Шапоњић из Нове Вароши.

Локална самоуправа у Прибоју, сходно својим могућностима, доста чини на побољшању положаја ових лица.

"Општина Прибој је увек излазила у сусрет захтевима слепих и слабовидих лица, покренули смо манифестацију Дан белог штапа, омогућили смо да бесплатно летују у Сутомору.", истиче Мирослав Буквић, помоћник председника општине Прибој и додаје, да и ова шетња треба да скрене пажњу свим нашим суграђанима, шта могу да помогну, да би олакшали положај ових особа.

Дан белог штапа и овога пута је показао колико овим људима мало треба да се опусте, да упркос свему, бар на тренутак, забораве своје животне тешкоће и ограничења и покажу колико су ведрог духа, и да су увек спремни за дружење и песму.